Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Vad gör vi åt svinnet?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 26 maj 2011

Det har kommit en fråga om vad vi gör att problemet med matsvinn i butikerna.

Det har kommit en fråga om vad vi gör att problemet med matsvinn i butikerna.

Matsvinnet är en stor miljöfråga eftersom så mycket resurser har investerats i maten när den väl ligger i butiken. Om den inte kommer till nytta så har ju maten påverkat miljön i onödan. Alla Axfoods kedjor (t ex Willys och Hemköp) har måltal för svinnet som man jobbar mot. Men Willys har också ett samarbetsprojekt med SLU (Lantbruksuniversitetet) som går ut på att lära sig mer om hur man undviker svinn. En första workshop har hållits i projektet och nästa steg är ett mentorsprojekt där de butiker som är särskilt bra på något får ta emot medarbetare från andra butiker som får lära sig deras arbetssätt.

En annat viktigt sätt att minska svinnet är att utforma förpackningar på rätt sätt. I det pågående arbetet med att förbättra förpackningar för egna märkesvaror är en viktig fråga att utforma förpackningar så att svinn undviks både på lager, i butiker och i hemmen.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.