Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Hur rädda regnskogen när palmoljeodlingar expanderar?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 12 mars 2012

I SvD den 9 mars finns en artikel om palmoljeproduktion och skövling av regnskog. Artikeln är intressant för att den både tar upp den stora skada på den biologiska mångfalden som expansionen orsakar och att odlingen ger ökat välstånd. Palmoljeproduktion är effektiv eftersom avkastningen per hektar är hög.

I SvD den 9 mars finns en artikel om palmoljeproduktion och skövling av regnskog. Artikeln är intressant för att den både tar upp den stora skada på den biologiska mångfalden som expansionen orsakar och att odlingen ger ökat välstånd. Palmoljeproduktion är effektiv eftersom avkastningen per hektar är hög.

Miljöengagemanget kring palmolja är stort. Det är en av de vanligaste miljöfrågorna som kommer direkt till mig på Axfood. Jag tror att vi kanske får extra mycket frågor eftersom vi skriver ut på våra egna märkesvaror att de innehåller palmolja. Många kunder vill hellre välja en produkt med t ex rapsolja och solrosolja. Vi jobbar med en dubbelstrategi där vi byter ut palmolja mot annan olja, samtidigt som vi stödjer en mer hållbar palmoljeproduktion genom att köpa gröna palmoljecertifikat för den mängd palmolja som motsvarar den som våra egna märkesvaror innehåller. På så sätt gör vi en produktion av palmolja som är bättre för miljön mer lönsam. Men om några år hoppas vi bara ska ha hållbart producerad (certifierad) palmolja i våra produkter.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.