Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Ägg från höns som får vara ute allt viktigare!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 1 april 2014

Etiska val kommer att bli allt viktigare för våra kunder. Vi kan se det på den positiva utvecklingen av ekoförsäljningen.

Etiska val kommer att bli allt viktigare för våra kunder. Vi kan se det på den positiva utvecklingen av ekoförsäljningen.

Antagligen är det lite olika frågor som man tänker på när man handlar ekologiskt. Beroende på val av produkt kan det variera om det är miljö, hälsa eller djurvälfärd som man framför allt tänker på.

Jag tycker det är väldigt spännande när den ekologiska produktionen kan vara teknikutvecklare och inspiratör för den konventionella produktionen. Ett intressant exempel på det är Garant ägg från frigående höns utomhus. Äggen produceras i Örkeljunga (Skåne) och Linghem (Östergötland).

Hönsen går fritt inomhus och har möjlighet till utevistelse året om på stora ytor. För att göra det intressantare för hönsen att gå ut även på vintern då det kan vara snö har de också en vinterträdgård med tak. Sedan några veckor tillbaka finns äggen på Hemköp och Willys.

Kategorier: Ekologiskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.