Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Matmissionen snart igång!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 5 november 2015

Axfood och Stockholms Stadsmission har tillsammans tagit initiativ till att starta en social butik, som fått namnet Matmissionen. Butiken kommer att öppna kring årsskiftet i Rågsved, söder om Stockholm.

Axfood och Stockholms Stadsmission har tillsammans tagit initiativ till att starta en social butik, som fått namnet Matmissionen. Butiken kommer att öppna kring årsskiftet i Rågsved, söder om Stockholm.

Mat som annars skulle kastas kommer att säljas till högst 1/3 av ordinarie pris till ekonomiskt utsatta personer. Dessa personer, som vill handla till ett nedsatt pris, kan ansöka om det hos Stadsmissionen.

matmissionen

 

I Österrike finns det redan runt 80 butiker av den här typen, så kallade social supermarkets. Det är både livsmedelsbutiker och industrin som skänker de matvaror som sedan säljs i butikerna. Upplägget kommer att bli på ett liknande sätt i butiken i Rågsved, men den stora skillnaden är att alla som vill kommer att tillåtas handla i butiken. Fast de personer som inte är medlemmar i Stadsmissionens klubb får handla till ordinarie pris.

Matsvinn är en del av livsmedelsbranschens stora miljöproblem. När mat produceras påverkas miljön av varje led, från bonden, industrin, transporterna och i handeln. Om maten sedan slängs när den är färdig för konsumtion har en stor miljöpåverkan skett till ingen nytta. Samtidigt som det kastas mat, som det inte är något fel på, finns det många människor som har svårt att få vardagen att gå ihop ekonomiskt. Matmissionen är därför en satsning som ligger i tiden både av miljömässiga och sociala skäl.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.