Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Succé för social matbutik i Rågsved!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 9 december 2015

Nu har den sociala matbutiken, Matmissionen, öppnat i Rågsved. Butiken är ett resultat av ett samarbete mellan Stockholms stadsmission och Axfood. Första dagen var det fullt med kunder i butiken som var glada för att få handla billig mat.

Nu har den sociala matbutiken, Matmissionen, öppnat i Rågsved. Butiken är ett resultat av ett samarbete mellan Stockholms stadsmission och Axfood. Första dagen var det fullt med kunder i butiken som var glada för att få handla billig mat.

Förra hösten gjorde Axfood och Stadsmissionen en studieresa till Österrike där det redan finns ca 80 sociala butiker. Det var så intressant att vi gick vidare med att börja planera för den första sociala butiken i Norden.

I butiken säljs mat som av olika skäl blivit över i livsmedelsbutiker och i industrin. Alla varor har två priser, ordinarie pris och medlemspris. Medlemspriset är ca 70% lägre än det ordinarie priset. Bara de som har en dålig ekonomi kan bli medlemmar så för att bli medlem måste man ansöka hos Stadsmissionen.

Matsvinn är ett stort miljöproblem. Om man slänger mat när den är klar för att ätas så har alla miljöpåverkan från bonden, transporter, industrin och butik varit till ingen nytta. Matmissionens kunder gör alltså en viktig miljöinsats samtidigt som de får chans att handla mat billigt.

matmissionen frukt

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.