Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

God och hållbar mat i påsk

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 18 april 2019

Påsken tillhör en av våra största mathelger. Innan jag försvinner iväg på några dagars ledighet vill jag passa på att skicka med några enkla men hållbara mattips inför helgen.

Påsken tillhör en av våra största mathelger. Innan jag försvinner iväg på några dagars ledighet vill jag passa på att skicka med några enkla men hållbara mattips inför helgen.

·         Sillen är en favorit under påsken. De allra flesta sillburkar i mataffärerna är numera MSC-märkta, vilket innebär att de är ett resultat av ett certifierat hållbart fiske som bidrar till mer välmående hav.

·         Förhoppningsvis blir det med laxen som med sillen, det vill säga att den nästan uteslutande är miljömärkt. I laxens fall innebär det att den är ASC-märkt och därmed odlad på ett hållhart sätt.

·         Potatisen är ett vanligt tillbehör till påsktallriken – och ett klimatsmart val i jämförelse med till exempel ris. Passa gärna på att leta upp de ekologiska knölarna!

·         Som medveten konsument kan du bidra till att allt fler höns får gå fritt och sprätta och picka genom att välja KRAV-märkta ägg.

·         Du som har undvikit att äta flygimporterad sparris under vintern kan nu äntligen hitta europeisk sparris i matbutikerna. Tänk på att vara lika rädd om den som tulpanerna och sätt därför sparrisen i vatten - då håller den längre. Sparris är faktiskt en blomma!

Glad påsk!
Åsa

P.S. Följ gärna bloggen genom att prenumerera här (scrolla ned en bit på sidan för att fylla i din mejladress)! D.S.

Kategorier: Ekologiskt Klimat Matsvinn
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.