Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Tips på tio hållbara julklappar

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 16 december 2020

Julen närmar sig med välbehövlig vila. Dessvärre inte för alla som arbetar inom vården. Känner du någon som gör det? Glöm i så fall inte bort att ge den personen en extra dos av omtanke under de kommande helgerna.

Julen närmar sig med välbehövlig vila. Dessvärre inte för alla som arbetar inom vården. Känner du någon som gör det? Glöm i så fall inte bort att ge den personen en extra dos av omtanke under de kommande helgerna.

Jag funderar på om fler väljer att ta det lite lugnare med julklappsinköpen i år med tanke på klimatet? Kanske också för att slippa trängas i handeln. För er som ännu inte är klara med inköpen vill jag passa på att tipsa om några hållbara klappar.

1) Eko-bak-kit

Pandemin har präglat året och ändrat flera av våra vanor. Hemmapyssel som bakning har blivit vanligare. Varför inte plocka ihop ett paket eller en korg med ekologiskt mjöl, fina kökstillbehör och en bakduk? Det tror jag kan uppskattas av de som bakat som aldrig förr under det här året.

2) Egna sticklingar

En billig present är att ge bort sticklingar från sina egna favoritkrukväxter. En personlig gåva som säkert både överraskar och gläder den som får den! Julklappen får nog bli i form av ett presentkort eftersom det inte är läge att plantera ännu. Men om bara några veckor kommer ljuset och då ska sticklingarna i jorden. Varför inte passa på att ge bort presentkortet i en passande blomkruka tillverkad av återvunna material?

3) Cykelklappar

Cykling har blivit ännu mer populärt i år då många undviker kollektivtrafiken under pandemin. En lyxig men nyttig present för cyklisten skulle kunna vara en bra cykelhjälm som vecklar ut sig om man trillar av. Eller varför inte en cykelkärra så att minstingarna eller husdjuren kan följa med på cykelturen? Om man vill att cykelkärran ska tillhöra den cirkulära ekonomin så satsar men på att ge bort en begagnad.

4) En klapp som går att laga

En billigare, men säkert efterlängtad present, för den som inte är så händig är cykelservice. Många älskar att cykla, men långt ifrån alla gillar att meka. Självklart går det även att ge bort reparationer, lagningar och annan service i form av presentkort för annat än cyklar. Varför inte ett presentkort hos en skräddare eller skomakare?

5) Blixtlåsräddare

En bra present för den som vill göra något åt den stora miljöpåverkan från textiler.  Numera går det att rädda jackor och väskor med trasiga blixtlås utan att behöva ta fram syprylar genom den smarta uppfinningen Zlide on. Ofta är det löparen som är trasig och med Zlide on byter man den enkelt. En riktig räddare i nöden!

6) Utegym med grannutsikt

Många har gått över till att träna hemma istället för att gymma. Andra har börjat träna när det plötsligt finns tid till det i och med minskad pendling. Kanske en byggsats i trä för att bygga ett utegym som present till den som har trädgård? Om man kan hitta begagnat material som håller länge blir hållbarhetsprofilen perfekt. Kanske dags för titeln som kvarterets hållbara hurtbulle 2021?

7) Snåldusch

Till den som inte har hakat på trenden med vinterbad utan istället vill duscha efter träningen, är ett vattenbesparande munstycke en användbar present. Det finns dessutom många snygga varianter att välja på.

8) Klappar till fyrfotade

Under året är det många som passat på att skaffa hund. Kanske blir coronahund ett av årets nyord? Det är förstås svårt att inte ge en julklapp till sin fyrfotade vän! Som tur är finns det ett stort utbud av ekologiska artiklar när det gäller allt från hundleksaker och godis till skålar och kläder.

9) Hållbara tegelstenar (bra böcker!)

Läsning är en viktig del av hemmamyset. Varför inte ge bort litteratur med hållbarhetsprofil i jul! Boken ”Portionen under tian” av Hanna Olvenmark visar att det går att äta billigt och hållbart på samma gång. Om man vill lära sig mer om hur klimatförändringarna påverkar Sverige rekommenderas ”Klimatkrisens Sverige” av Erika Bjerström. Om man däremot längtar efter ett historiskt och globalt perspektiv kan legendaren David Attenboroughs ”Ett liv på vår planet” varmt rekommenderas.

10) Egenproducerat

Jag tillhör dem som blir riktigt glad när jag får något som är hemmagjort! Finns det något du är bra på? Att måla en tavla eller skriva en dikt? Sticka vantar eller baka ekologiskt bröd? Varför inte fylla en fin återvunnen burk med nybakade kakor eller julgodis? Eller kanske ett presentkort med erbjudande om barnsittning till den som behöver det allra mest?

Jag hoppas att något av mina tips inspirerar dig till julklappar som kanske inte tillhör det du vanligtvis brukar slå in och ge bort. Sist men inte minst vill jag tipsa om bra värmeljus. Fixa har nämligen miljömärkta ljus med rapsvax och ljuskopparna är tillverkade av återvunnen plast. Det tycker jag är en bra present för den som tänkt att köpa något litet eller som vill förse det egna hemmet med värmande och hållbart ljus i vintermörkret.

God jul!

Åsa

P.S. Prenumerera gärna på hållbarhetsbloggen här. D.S.

Kategorier: Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.