Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Tio hållbara tips för sommaren

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 24 juni 2021

Nu är det äntligen sommar med allt vad det innebär! Snart är det dags för lite ledighet, men först vill jag dela med mig av tio hållbara tips.

Insektshotell - ett hållbart sommartips

Nu är det äntligen sommar med allt vad det innebär! Snart är det dags för lite ledighet, men först vill jag dela med mig av tio hållbara tips.

1. Hemestra med guidning
I media läser jag om att många hoppas på att kunna resa utomlands igen. Det verkar nästan som att semester långt borta blivit norm. Jag tror att många riskera att missa allt det intressanta som finns att upptäcka och uppleva på nära håll. Varför inte passa på att uppleva sådant du tidigare missat närmare hemmet? Skaffa en guidebok om hemtrakten och att passa på att turista lokalt med hjälp av till exempel Friluftsfrämjandet!

2. Få nya perspektiv bland trädtopparna
Klättra i träd! Det kan vara något som ger helt nya perspektiv på naturen samtidigt som det kan vara skön motion. Hur ser naturen ut där uppifrån? Kanske tar du en trädklättringskurs genom Embla träd.

3. Bli en grön bokmal
Tillhör du dem som tycker att läsning är bra avkoppling? Under den senaste tiden har skörden av böcker med hållbarhetstema verkligen exploderat. Några av mina bästa tips inför semestern är Johan Rockströms ”Big world, small planet”, David Attenboroughs biografi ”Ett liv på vår planet” och Johathan Jeppssons ”Åtta steg mot avgrunden”. För dig som vill ge dig ut på en hållbar skattjakt är ett tips att leta upp någon av alla de gamla hållbarhetsklassikerna som bara ligger på något antikvariat och väntar på att återupptäckas.

4. Plocka en gratis sallad
Varför inte äta lite mer grönt under semestern? Jag gillar att göra sommarsallader med säsongsprimörer och växter jag plockar i naturen. På nätet finns många tips om sådant man kan plocka själv och som går att äta. Det mesta är faktiskt inte bara ätbart, utan även riktigt gott!

5. Grilla grönt
Att grilla brukar höra sommaren till. Numera väljer allt fler att grilla grönsaker och inte bara satsa på kött. Om man vill grilla något som liknar halloumi finns svensk grillost som är ekologisk. Utbudet av veganska hamburgare växer och en av mina personliga favoriter är Garants Juicy vegan burger och nya vegankorvarna av samma märke.

6. Släck törsten med en kranvattensdrink
Om sommaren blir varm konsumeras mycket dryck. Ett tips är att satsa på det egna kranvattnet och hotta upp det genom att använda örter, bär och frukt till egna goda drycker.

7. Bjud en humla på bed & breakfast
Sommaren är högsäsong för såväl insekter som hemmafixare. Att bygga ett eget insektshotell borde väl därför vara den ultimata sommarsysslan? För dig som vill stanna i hängmattan är det bra om gräsklipparen tillåts lämna ett hörn där det får växa blommor som humlor och andra insekter gillar.

8. Kyl vovven
En viktig del av hållbarhetsarbetet för mig är djurvälfärd. Du kanske hör till de som skaffat hund under pandemin? Gör det lite behagligare för vovven i sommar och införskaffa en kylfilt. Och tänk på att hundar mår dåligt i en varm bil och därför inte ska lämnas där.

9. Frys mer och svinna mindre
Att minska matsvinnet är viktigt för klimatet och miljön. Under sommaren när det är varmt är det särskilt viktigt att maten inte står framme i värmen. Använd frysen till att rädda mat från att svinnas. I den gamla bondepraktikan varnade man för rötmånaden som traditionellt infaller ungefär 20 juli till 20 augusti. Bondepraktikan är faktiskt också ett kul lästips som man lätt hittar på antikvariat på nätet. Första upplagen gavs ut i Sverige redan på 1600-talet!

10. Grilla cirkulärt
Jag tycker att man ska undvika engångsgrillar som tar leder till att en massa material bara används en enda gång innan det slängs. Använd i stället en bärbar liten grill som kan användas om och om igen. Många varianter är både lätta och snygga, och kostar inte särskilt mycket.

Till sist vill jag passa på att önska en riktigt skön och hållbar sommar!

Åsa

P.S. Prenumerera gärna på hållbarhetsbloggen här D.S.

Kategorier: Svenskt Klimat Matsvinn Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.