Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Att knäcka nöten för hållbar odling av cashew

Karin Wimmer, hållbarhetsansvarig Dagab 5 juni 2025

Hur många vet egentligen hur en cashewnöt växer och vad som krävs för att den hamnar i påsen? Inte så många, tror jag. Cashewnöten växer på träd och är egentligen inte en nöt, utan ett frö från en frukt som kallas cashewäpple. Cashewäpplet blir gult, rött eller orange när det är moget och på undersidan av varje äpple växer sedan själva cashewnöten.

Hur många vet egentligen hur en cashewnöt växer och vad som krävs för att den hamnar i påsen? Inte så många, tror jag. Cashewnöten växer på träd och är egentligen inte en nöt, utan ett frö från en frukt som kallas cashewäpple. Cashewäpplet blir gult, rött eller orange när det är moget och på undersidan av varje äpple växer sedan själva cashewnöten.

Jag sitter på ett plan hem efter några långa och intensiva dagar hos cashewproducenter i Vietnam. Intrycken är många. Jag har hunnit med en workshop med aktörer från den vietnamesiska cashewindustrin, besök hos flera cashewproducenter och odlare.

Workshoppen jag deltog i arrangerades av Ethical Trade Norway som en del av ett projekt som Axfood är med och stöttar. Den samlade cashewodlare, representanter från odlingskooperativ, fabriksrepresentanter och inköpare från Europa. Stämningen i början av dagen var både spänd och förväntansfull. Vad skulle detta leda till? Vanligtvis träffas inte odlare och fabriksägare på det sättet för att diskutera utmaningar och möjligheter.

En av bönderna gör starkt intryck på mig. Det är en kvinna i 30-årsåldern som rest från landsbygden till Ho Chi Min City för mötet. Hon är märkbart nervös när hon ställer sig upp och tar till orda efter en gruppdiskussion. Hon samlar mod till sig och berättar att hon deltagit i flera av delarna inom projektet. Hon säger att en av utmaningarna kring att delta är avståndet. Utbildningarna i hållbara odlingstekniker har hållits fysiskt i kooperativs regi men det gör det svår för många odlare att delta. Att resa i nästan två timmar enkel väg är tufft och hon önskar att delar av utbildningen digitaliseras. Hon säger också att det finns önskemål bland odlare att få bättre och mer tillförlitlig marknadsinformation kring priser och tillgång, för att på så sätt möjliggöra rättvis prissättning. Jag hoppas att hon är stolt över sin insats, att hon vågar prata inför alla i rummet och berätta om odlarnas önskemål.

Cashewträd har sitt ursprung i Brasilien, men odlas idag i flera tropiska områden såsom Vietnam, Kambodja, Elfenbenskusten och Burkina Faso. En stor andel av nötterna som odlas i världen exporteras till Vietnam där den största kapaciteten för att skala och processa dem finns. Nötterna är ett gott och populärt snacks. Att de är nyttiga och rika på näringsämningen är ju ett stort plus. Samtidigt har det rapporterats om bristande arbetsvillkor, att kärnorna skalas för hand och den etsande oljan som finns i nötens yttre skal skadar och fräter på händer och fingrar.

Av den anledningen ställer vi på Axfood krav på sociala revisioner för producenter och arbetsvillkoren kontrolleras av revisorer. Vi arbetar också i projekt för att bidra till förbättringar. Till skillnad för några år sedan finns numera automatiska skalningsmaskiner, vilket minskat det manuella och mest farliga arbetet kring hanteringen av den råa cashewnöten. Ännu finns flera arbetsintensiva moment kvar såsom den slutliga sorteringen och kvalitetskontrollen. Tack och lov har den blivit bättre och riskerna för arbetarna har minskat. Trots det behöver vi fortsätta att följa upp och ha dialog med leverantörerna om att det är viktigt med goda arbetsvillkor och transparens i leverantörskedjan. Ambitionen är att få ytterligare kunskap om leverantörskedjan ända ner till odling och öka spårbarheten och dessa leverantörsresor är en viktig pusselbit i arbetet. Än har branschen inte nått full transparens till de ursprungsländer som de råa cashewnötterna importeras från. Trots viktiga förbättringar, finns fortfarande mycket kvar att göra tills vi är nöjda.

På vägen hem får jag tid att läsa projektutvärderingen som gjorts. Resultatet visar på framsteg och gör att jag känner att vi bidrar till positiv förändring. Nu ser jag fram emot att arbeta vidare för ytterligare förbättringar tillsammans med våra leverantörer.

Nästa gång du handlar en påse Garants och Eldorados cashewnötter kan du ha i åtanke hur de odlas och slutligen hamnar i din hand. Tänk på att en 100-grams påse med uppskattningsvis 70 nötter kommer från lika många enskilda cashewäpplen. Dessa har plockats, skalats, rostats och sorterats för att sedan paketeras och transporteras hela vägen till din matbutik.

Kategorier: Hållbarhet Inkludering
Karin Wimmer, hållbarhetsansvarig & expert ansvarsfulla leverantörsled, Dagab

Om skribenten:

Karin Wimmer, hållbarhetsansvarig & expert ansvarsfulla leverantörsled, Dagab

Karin arbetar med uppföljning av Axfoods uppförandekod i de globala leverantörsleden och med att driva Axfoods hållbarhetsmål för ansvarsfulla inköp. Hon har tidigare jobbat som hållbarhetskonsult och med schyssta arbetsvillkor inom logistikbranschen.