Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Åsa Domeij utsedd till Årets hållbarhetschef

3 februari 2023

Axfoods Åsa Domeij har utsetts till Årets hållbarhetschef 2022 av tidningen Aktuell Hållbarhet efter att ha varit en av finalisterna två år i rad. Åsa får framför allt priset för att hon påverkat såväl Axfood som branschen och näringslivet i en mer hållbar riktning.

Åsa Domeij

Axfoods Åsa Domeij har utsetts till Årets hållbarhetschef 2022 av tidningen Aktuell Hållbarhet efter att ha varit en av finalisterna två år i rad. Åsa får framför allt priset för att hon påverkat såväl Axfood som branschen och näringslivet i en mer hållbar riktning.

Priset delas årligen ut till en hållbarhetschef som både inspirerar och banar väg för ett mer hållbart näringsliv. Finalisterna tas fram av Aktuell Hållbarhets läsare och en jury utvärderar de nominerade kandidaterna utifrån åstadkommen affärsnytta, innovation och nytänkande, åstadkommen hållbarhetsnytta samt ledarskap.

Utmärkelsen delades ut till Åsa på evenemanget Hållbart Näringsliv den 3 februari. Övriga nominerade till utmärkelsen var Jenny Fridh (Synsam), Pär Larshans (Ragn-Sells) och Elisabet Jamal Bergström (SEB).

Åsa, stort grattis till utmärkelsen! Vad betyder det här priset för dig?
– Tack, det är väldigt roligt att få den här utmärkelsen. Jag hoppas att det medför att Axfoods hållbarhetsarbete lyfts fram och att det inspirerar många, inte minst internt, till att arbeta vidare med de här frågorna. Axfood har många medarbetare som dagligen jobbar för att vi ska kunna vara en föregångare i branschen på hållbarhetsområdet. Det är en laginsats.

Du har arbetat med hållbarhetsfrågor under nästan hela ditt liv. Hur många utmärkelser hänger egentligen hemma hos dig på väggarna?
– Det finns några stycken, men det här toppar eftersom det är ett så brett pris som täcker in hela hållbarhetsarbetet.

Vad får dig att hålla intresset uppe för hållbarhetsfrågorna?
– Vetskapen om att hållbarhet är viktigt var en tidig insikt för mig – och det blir bara viktigare. Maten har en stor klimat- och miljöpåverkan och därför gör varje insats och förbättring skillnad, inte minst för att vi ska bromsa klimatutsläppen och begränsa den globala uppvärmningen.

Vilken hållbarhetsinsats är du mest stolt över?
– Det är en svår fråga. Att vi arbetar med hela bredden av frågor i Axfoods hållbarhetsarbete och inte lägger mest fokus på sådant som är aktuellt för tillfället är viktigt för mig. Att vi underlättar företagets hållbarhetsarbete genom att arbeta med samhällspåverkan är ett annat område som är värt att nämna.

Hur skulle du beskriva din roll som hållbarhetschef idag jämfört med när du började 2008?
– Den största skillnaden är att hållbarhetsarbetet tar plats i organisationen på ett annat sätt än tidigare och att det får mer resurser. Idag är det även lättare att jobba mer strategiskt med utvecklingsfrågor inom hållbarhetsområdet.

Vad ser du mest fram emot under 2023?
– Jag ser fram emot att bryta den negativa utvecklingen inom svensk miljöpolitik och att Sverige låter sig inspireras alltmer av EU som fortsatt flyttar fram positionen hållbarhetsområdet.

Vilken fråga är den största utmaningen just nu?
– Att jordbruket påverkar så många viktiga hållbarhetsfrågor är en enorm utmaning. Där finns det mycket att göra inom vår verksamhet för att göra både produktionen och konsumtionen av mat mer hållbar.

Juryn motivering till utmärkelsen
"Åsa Domeij har genom mångårigt, passionerat och moget ledarskap samt systematiskt affärsstrategiskt hållbarhetsarbete på många fronter tagit Axfood till en ledarposition inom hållbarhet. Inte har hon bara sänkt bolagets klimatutsläpp med 76 procent (jämförelseår 2009) och skapat mer hållbarhet i allt från fiskdisken till hos tusentals produkter och värdekedjor – utan också knuffat hela näringslivet och branschen i mer hållbar riktning. Detta sistnämnda genom en ambitiös plan för samhällspåverkan, exempelvis i branschinitiativ som Färdplan kemikalier, medlemskap i Hagainitiativet (som Axfood var med och startade) samt den årliga rapporten ”Mat 2030”. Den ackumulerade hållbarhets- och affärsnytta som Åsa under sina år som hållbarhetschef skapat är respektingivande omfångsrik."

Läs intervjun med Åsa om matens utmaningar i Mat 2030.