Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood satsar på fler hållbara förpackningar i frysen

22 mars 2023

Garants wokmixer får mer hållbara förpackningar av återvinningsbar plast med mindre tryckfärg och utan infärgningar i plasten. Det sker som en del av ett långsiktigt branschinitiativ via Svensk Dagligvaruhandel (SvDH) där Axfood deltar.

Nadja Dahlgren, förpackningsutvecklare för egna märkesvaror på Dagab

Nadja Dahlgren, förpackningsutvecklare för egna märkesvaror (EMV) på Dagab, Axfoods bolag för sortimentsutveckling, inköp, lager och logistik.

Garants wokmixer får mer hållbara förpackningar av återvinningsbar plast med mindre tryckfärg och utan infärgningar i plasten. Det sker som en del av ett långsiktigt branschinitiativ via Svensk Dagligvaruhandel (SvDH) där Axfood deltar.

Utvecklingen för fryst mat har varit stark de senaste åren och frysen är en kategori med stor förändringstakt. Historiskt har designen på frysta förpackningar utformats med mycket tryck och färg för att skapa ett mer säljande uttryck.

För att komma framåt med hållbarhetsarbetet har Axfood och övriga medlemmar i Svensk Dagligvaruhandel (SvDH) beslutat att arbeta för 100 procent återvinningsbara plastförpackningar till 2025.

SvDH:s styrelse godkände färdplanen våren 2018 och nu deltar Axfood, Ica, Lidl och Coop i initiativet med att se över förpackningarna i frysen. Utöver SvDH deltar även Blentagruppen, Nomad Foods, Guldfågeln och Dafgårds.

– När det gemensamma branschinitiativet startade valde vi att sätta igång direkt. Idag har vi minskat tryckytan på bland annat all vår frysta kyckling, säger Nadja Dahlgren, förpackningsutvecklare för egna märkesvaror (EMV) på Dagab, Axfoods bolag för sortimentsutveckling, inköp, lager och logistik.

Nu har Axfood också omarbetat förpackningarna till Garants wokmixer med frysta grönsaker.

Nya hållbara förpackningar till Garants wokmixer

Wok Classic har fått en ny förpackning som består av mer transparent plast med mindre tryck och har nu börjat levereras till butik. Wok Asia ska också få en mer hållbar förpackning i vår då lagret av de tidigare förpackningarna förväntas ta slut. 

wokmixer.jpg

Wok Classic och Wok Asia:s nya hållbara förpackningar. 

Minskade tryckytor skapar mervärde 

Den nya designen på Garants wokmixer är inte bara bra ur hållbarhetssynpunkt utan ger fördelar för konsumenterna som nu även kan se vad de köper.  

– Det blir mer ärligt för kunden med transparanta baksidor på våra förpackningar, säger Jenny Emmevid, projektledare EMV design. 

Förpackningarna blir samtidigt enklare att materialåtervinna då de innehåller minimalt med tillsatser som ”smutsar” ner plasten. Själva innehållet i wokmixen har även fått en viss uppdatering då leverantören är ny.

Differentierade förpackningsavgifter styr utvecklingen  

Redan 2019 infördes differentierade förpackningsavgifter i Sverige som ett medel för att styra utvecklingen mot ökad återvinningsbarhet där den sekundära och återvunna råvaran blir allt renare. Detta har bland annat påverkat kravet att hålla nere tryckytan till max 60% av den totala förpackningsytan. 

– Vårt mål är att alla förpackningar ska vara materialåtervinningsbara och hålla en låg avgift för att vi ska få till cirkulära flöden, förklarar Nadja Dahlgren.