Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Första pelarna på plats för Axfoodkoncernens nya logistikcenter

2 juli 2020

Axfoodkoncernens nya högautomatiserade logistikcenter i Bålsta börjar ta form. De första pelarna är nu på plats och illustrerar byggnadens storlek – 14 fotbollsplaner, eller fyra Globen.

Medarbetare framför byggarbetsplatsen för Dagabs nya lager i Bålsta

På plats i Bålsta: Daniel Wiklund, fastighetschef, Anders Bartholin, projektledare och Mattias Åhlin, site manager, alla från Dagab.

Axfoodkoncernens nya högautomatiserade logistikcenter i Bålsta börjar ta form. De första pelarna är nu på plats och illustrerar byggnadens storlek – 14 fotbollsplaner, eller fyra Globen.

Logistikcentret i Bålsta beräknas stå klart 2023 och kommer att drivas av Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag. Den branschunika satsningen kommer hantera flera olika kundtyper och köpkanaler – alltifrån varuförsörjning till koncernens butikskedjor till e-handelsbeställningar kommer att centraliseras hit.   
 
När Mattias Åhlin, site manager för logistikcentret, besöker platsen är det full aktivitet.
 
– Det känns väldigt härligt att vara här och få ta del av den här utvecklingen i ett så tidigt skede. Det är häftigt att se logistikcentret börja ta form. Om drygt ett år börjar vår partner Witron att leverera automationen när byggnaden har blivit mer komplett, säger han.

30 meter högt 

Vi visas runt från byggnadens ena ände där det frysta sortimentet kommer att vara, bort via kylt till torrt och farligt gods där man kommit längst. Pelarna vid farligt gods är resta och imponerar med sin storlek, trots att de ”bara” är 12 och 19 meter. I bakgrunden ligger de riktigt höga pelarna på 30 meter som kommer att utgöra ramverket i större delen av huskroppen. 
 
– Bygget kommer att fortgå under sommaren. Det händer så mycket hela tiden – bara idag har tolv av de långa pelarna kommit, men det kommer totalt 8 000 ton pelare för den här konstruktionen, berättar Anders Bartholin, Dagabs projektledare för bygget. 

1,6 kilometer promenad

Vi får även se var personal- och besöksparkeringar kommer att vara, ingången och centrum på byggnaden och hur trafiken kommer att flöda. Det blir lite enklare att ta in storheten i bygget och omvandla fyra Globen till något mer konkret när man upplever ytan och området. Hela 1,6 kilometers promenad kommer det att vara runt den färdiga byggnaden när lagret väl står klart. 

artikel_blasta1.jpg

artikel_balsta2.jpg

Kategorier: Axfoodfamiljen