Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Garants nya soppmix har hittills räddat 7,3 ton grönsaker

17 februari 2020

Garants svinnsmarta soppmixer räddade ca 7,3 ton grönsaker från att slängas bara under sina första fyra månader i butik. Bakom initiativet står Axfoods sortimentsutvecklare Ellinor Puerto som har komponerat de två olika soppbaserna.

Ellinor Puerto, sortimentsutvecklare inom Axfood. Foto: Magnus Fond

Garants svinnsmarta soppmixer räddade ca 7,3 ton grönsaker från att slängas bara under sina första fyra månader i butik. Bakom initiativet står Axfoods sortimentsutvecklare Ellinor Puerto som har komponerat de två olika soppbaserna.

Under hösten 2019 landade två svinnsmarta soppmixer från Axfoods varumärke Garant i butikshyllorna. I påsarna finns finhackade stammar från grönsaker som annars hade slängts hos Axfoods leverantör. Fyra månader efter lanseringen kan Ellinor Puerto konstatera att soppmixerna har räddat 7,3 ton grönsaker, alltså ungefär 1,8 ton per månad.

– Att få kombinera matinnovation med hållbarhet är för mig ett riktigt drömjobb! Min förhoppning med soppmixerna är att inspirera våra kunder till att även själva använda fler delar av grönsakerna – det mesta går faktiskt att tillaga, säger Ellinor Puerto, ansvarig för sortimentsutveckling på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

En smakrik lösning

Fajten mot matsvinn pågår för fullt inom hela Axfoodkoncernen där medarbetare uppmuntras att ta egna initiativ. Ellinor Puerto kontaktade därför en av Axfoods leverantörer av grönsaker för att se om det fanns mer att göra tillsammans för att minska matsvinnet. Hon fick då veta att stammar från grönsaker som vitkål, grönkål och broccoli ofta blir över under produktionen och därmed slängs.

– Då beställde jag hit lite stammar för att smaka och provtillaga grönsakerna på olika sätt. Jag insåg snabbt att särskilt grönkålsstammen kan vara lite besvärlig att äta rå, men att den fungerade utmärkt i soppor. Resultatet blev två olika soppbaser som gör det enkelt för våra kunder att snabbt göra god mat på svinnsmarta grönsaker, säger Ellinor.

Fortsatt fokus på hållbar mat

Att hela tiden ligga steget före konsumenternas förväntningar ingår i Ellinors och kollegornas arbete som sortimentsutvecklare. På frågan om vilka konsumtionsmönster hon ser utvecklas framöver är hon säker på att hållbarhet kommer att bli allt viktigare.

– Det vegetariska och veganska växer fortfarande, men blir mer av en hygienfaktor. Jag tror vi kommer se ett ökat fokus på mat som är hållbart och rättvist producerat, både miljömässigt och socialt. Många konsumenter är såklart nyfikna och vill testa nya rätter och smaker från andra kök, men jag tror även att svenska smaker och råvaror kommer bli mer och mer intressant kopplat till hållbarhet.

 

Kategorier: Hållbarhet Egna varor