Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Göteborgs första sociala matbutik MatRätt fyller ett år

17 mars 2021

För ett år sedan invigdes MatRätt, Göteborgs första sociala matbutik som Axfood är medgrundare till. Butiken drivs av Räddningsmissionen och ger människor i ekonomisk utsatthet en möjlighet att handla mat till reducerade priser.

Medarbetare i MatRätt-butiken.

Medarbetare i MatRätts butik på Flatås torg, Göteborg. Foto: Räddningsmissionen

För ett år sedan invigdes MatRätt, Göteborgs första sociala matbutik som Axfood är medgrundare till. Butiken drivs av Räddningsmissionen och ger människor i ekonomisk utsatthet en möjlighet att handla mat till reducerade priser.

Utöver att erbjuda låga priser till sina kunder bidrar Maträtt till att minska matsvinnet genom att ta tillvara på livsmedel som annars skulle ha gått till spillo, exempelvis på grund av kort datum eller kantstötta förpackningar. Butiken möjliggör också arbetsträning för personer som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Det här är en verksamhet som gör skillnad på riktigt i många människors vardag. Därför är det glädjande att se att det gått så bra för MatRätt under året som gått, säger Karin Bildsten, hållbarhetsstrateg på Axfood.

Tagit omhand 500 ton livsmedel

Inför öppnandet i mars 2020 hjälpte medarbetare från Willys till med att renovera och förse butiken med inredning. Under det första året beviljades drygt 3 700 medlemskap för personer som nu kan handla mat billigare i butiken. Samtidigt har över 500 ton livsmedel som annars blivit matsvinn tagits omhand och 50 personer har fått arbetsträning för att närma sig arbetsmarknaden.

En av fyra sociala matbutiker för Axfood

För Axfood är MatRätt en av fyra sociala matbutiker som koncernens verksamheter donerar livsmedel till, bland annat Matmissionen. Utöver detta pågår samarbeten med ungefär 70 sociala organisationer runt om i landet.

– I första hand arbetar vi för att minska matsvinnet i butikerna med rätt prognoser, beställningar och utförsäljningar. När butikerna trots det har varor som inte sålts är det bra att MatRätt och andra sociala verksamheter kan ta tillvara den, förklarar Karin Bildsten.

Läs mer om MatRätt på räddningsmissionen.se

artikel_matratt2.jpg

artikel_matratt3.jpg

Kategorier: Hållbarhet