Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Jobbsprånget ger oss nya perspektiv och specifika kompetenser

5 februari 2024

Axfood samarbetar med Jobbsprånget, ett praktikprogram för utrikesfödda akademiker. Syftet med programmet är att tillvarata kompetens och påskynda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden, vilket gett Axfood nya perspektiv och kompetens inom testning, AI, avancerad analys, etablering och hållbarhet

Deltagare i Axfoods samarbete med Jobbsprånget.

Från vänster: Sofia Linnarsson, Romeyseh Aryannejad, Fatih Seker, Sanna Beer, Krisitna Areskog Bjurling, Meghna Anand, Sarab Youssef, Nosheen Yasheen, Marie Ekroth, Jacob Ferm, Emelie Engvall, Marita Mayerhofer, Sofia Hällsten, Stefan Arkelius, Parastou Najdalizadeh. Foto: Elin Andersson.

Axfood samarbetar med Jobbsprånget, ett praktikprogram för utrikesfödda akademiker. Syftet med programmet är att tillvarata kompetens och påskynda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden, vilket gett Axfood nya perspektiv och kompetens inom testning, AI, avancerad analys, etablering och hållbarhet

Under fyra månader har Axfood haft möjligheten att ta emot sex stycken kandidater inom olika områden. Nyligen samlades de alla på en gemensam avslutning för att berätta om vad de åstadkommit och bli avtackade av sina handledare.

– Jag har blivit så fint mottagen och fått följa med på allt, teamet känns som familj. Jag är specialiserad inom klimatpåverkan och utsläpp och har använt min kunskap för att räkna på Axfoods egna transporter. Jag har även fått göra insatser inom kvalitetskontroll då jag till exempel kan prata persiska med vissa leverantörer som vi har haft svårt att nå fram till, berättar Romeyseh Aryannejad som blir kvar ytterligare några månader på Dagab där hon har fått förlängd praktik.

Kandidaterna pratar gott om sin tid inom Axfoodfamiljen och sina handledare, och upplever att de kommit närmare arbetsmarknaden i Sverige.

– Tidigare kände jag att jag ville bli en datascientist, men efter mitt praktikuppdrag på Willys känner jag att jag ÄR en datascientist, säger Sarab Youssef som jobbat med en AI-generator av reklamtexter som följer Willys tonalitet.

På Willys Etablering stöttar Parastou Najdalizadeh, revit specialist, möjligheten till att övergå till ett modernt arbetssätt och verktyg.

– Praktiken fungerar riktigt bra. Vi har verkligen prickat rätt i person och kunskap. Det bästa med Jobbsprånget var att träffa nya människor från andra kulturer och att få utvecklas som mentor och ledare. Som handledare behöver jag lägga en del tid, men jag har fått tillbaka mer än vad jag kunnat önska mig. Vi behöver Parastou för att komma vidare på det sätt som vi önskar, säger Jacob Ferm, Willys.

På Axfood IT har Meghna Anand och Fatih Seker stöttat med bland annat test-kompetens i det stora projektet Ny butiksplattform och på HR Analys och systemstöd har Nosheen Yasheen tagit fram en modell för uppföljning av utbildning.

Läs mer om Axfood som arbetsgivare här.

Vad är Jobbsprånget?

Jobbsprånget är ett nationellt praktikprogram som erbjuder fyra månaders praktik (med möjlighet till förlängning till sex månader) till utrikesfödda akademiker. Syftet med programmet är att tillvarata kompetens och påskynda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden och med det integrationen i det svenska samhället.

– Det har varit så roligt att följa jobbsprångarna och jag är imponerad över hur de bjuder på sig själva och levererar. Samarbetet med Jobbsprånget är en långsiktig satsning som vi ser ett stort värde av och därför kommer att fortsätta med, säger Stefan Arkelius, chef Ledar- och medarbetarupplevelse på HR Axfood.

Stort tack till våra jobbsprångare för era värdefulla insatser!