Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Positivt omdöme för Axfoods program för nyanlända

5 september 2018

Lärlingsprogrammet "Nyanländ i Axfood" passerade halvtid i somras. Programmet, som skapar förståelse för hur nyanlända bättre kan integreras i verksamheten, får positiva omdömen från både butikschefer och fackrepresentanter.

Sakinah (mitten) jobbar som lärling inom "Nyanländ i Axfood" på Willys i Länna. I mars 2018 fick hon besök av näringsminister Mikael Damberg.

Lärlingsprogrammet "Nyanländ i Axfood" passerade halvtid i somras. Programmet, som skapar förståelse för hur nyanlända bättre kan integreras i verksamheten, får positiva omdömen från både butikschefer och fackrepresentanter.

Det 12 månader långa lärlingsprogrammet är ett pilotprojekt som startades för att locka nya medarbetare som vill växa och utvecklas inom dagligvarubranschen, men som saknar erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt är det en chans för Axfood att bredda mångfalden inom koncernen.

– "Nyanländ i Axfood" ger oss möjligheten att komma i kontakt med blivande medarbetare som vi annars kanske skulle missa. Det finns ett stort värde i att spegla den mångfald som finns i Sverige i dag. Genom lärlingsprogrammet lär vi oss hur vi blir bättre på att ta emot och integrera nyanlända medarbetare, säger Louise Ring, HR-direktör på Axfood.

Under programmets första sex månader har det av butikschefer utvärderats som ett viktigt och givande projekt, men som också innefattar utmaningar som exempelvis språkbarriärer. Många var öppna för att välkomna fler nyanlända medarbetare om pilotprojektet förlängs.

Även de fackliga representanterna är nöjda med lärlingsprogrammet. En förbättring som föreslås är en facklig introduktion för att få en ökad förståelse för vilka rättigheter och skyldigheter medarbetarna har, och där saker som semester och OB förklaras.

– Det är ett riktigt bra projekt och vi på facket är nöjda med att ha varit involverade från start, säger Frida Antbrink, ordförande för Handelsklubb 522 på Hemköp.

"Nyanländ i Axfood" möjliggörs genom ett nära samarbete med Svensk Handel, Arbetsförmedlingen och Handelsanställdas Förbund. Under det 12 månader långa programmet består 75 procent av tiden av praktiskt butiksarbete och 25 procent av utbildning. I piloten ingår fem Willys- och fem Hemköpsbutiker.

Kategorier: Axfood