Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Sofia Nyberger, inköpare på Dagab

Som inköpare inom inköpsorganisationen Dagab får Sofia Nyberger utlopp för både sin kreativitet och sitt ordningssinne. Hon följer varor från idé till butikshylla och ansvarar för att köpa in bröd, kex, kakor och kyld färdigmat för Axfoods egna varor.

Sofia Nyberger, inköpare inom Axfoods inköpsorganisation Dagab.

Sofia Nyberger, inköpare inom Axfoods inköpsorganisation Dagab.

Som inköpare inom inköpsorganisationen Dagab får Sofia Nyberger utlopp för både sin kreativitet och sitt ordningssinne. Hon följer varor från idé till butikshylla och ansvarar för att köpa in bröd, kex, kakor och kyld färdigmat för Axfoods egna varor.

Vad gör en inköpare på Axfood? 

– På min avdelning lanserar vi omkring 300 varor under Axfoods varumärken, varje år. Det börjar ofta med en tanke om vad kunderna behöver, och vad vi kan tillföra. Som inköpare leder jag den processen. Jag knyter ihop och samlar in synpunkter från bland annat kvalitetsavdelningen och mina kollegor inom förpackningsdesign. Sedan bjuder vi in leverantörer som får skicka in prover och offerter. Våra kunder kan verkligen känna sig trygga när de köper våra varor – det krävs många tester innan varorna landar i butikerna.

Produkter under vårt varumärke Garant kräver mycket utveckling. Många gånger jobbar vi nära leverantören och tar fram varor som inte finns på marknaden idag. Ett bra exempel är vårt vegetariska sortiment med spännande produkter! Det är ingen slump att mitt kök hemma är fyllt med mat från Garant och Eldorado, ett annat av våra varumärken.

Vad har du för förhållande till mat?

– Jag lever det jag gör. Jag älskar mat och ser alla matlagningsprogram på tv. När jag är hemma hos vänner blir jag glad när jag ser Axfoods egna varor i köket. Och finns de inte där så tipsar jag om dem. Jag vet ju vilket arbete som ligger bakom och vill att alla ska upptäcka våra varor!

Löftet om bra och hållbar mat genomsyrar allt vi gör. Hållbarhet är något vi tänker på i varje steg.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är brett och socialt. Jag har mycket kontakter både inom Axfood och med leverantörer från hela världen. Jobbet är varierande. Vi har koll på omvärlden och trender och åker på mässor varje år för att få inspiration. Det gäller att hela tiden vara på tå och jag känner att jag har stora möjligheter att påverka. Det är verkligen kul att få vara med och forma något så uppskattat som mat.

Hur bidrar du till bra och hållbar mat?

– Löftet om bra och hållbar mat genomsyrar allt vi gör. Det finns en tanke bakom varje produkt som vi tar fram. Det är stort fokus på hållbarhet och vi tar hänsyn till en rad aspekter inom bland annat hälsa och miljö. Både innehåll, förpackning och leverantörer utvärderas utifrån detta. Vi försöker även minska svinnet hos slutkonsumenten, till exempel genom återförslutningsfunktion eller optimerad förpackningsstorlek. Hållbarhet är något vi tänker på i varje steg.

Du började som praktikant och nu är du en erfaren inköpare. Berätta mer!

– Jag kände redan när jag valde praktikplats att Axfood var ett härligt företag att jobba på. Det är bra arbetsklimat med härliga kollegor, bra samtal och mycket kul på jobbet. Alla vill åt samma håll. Här kan man jobba länge.

Bakgrund: Sofia Nyberger arbetade som kolonialansvarig i butik och började fundera på hur branschen kunde utveckla kolonialvarorna. Hon utbildade sig till inköpare och under studietiden gjorde hon praktik och skrev sitt examensarbete på Axfood. Efter praktiken blev hon kvar, först som koordinator för Axfoods egna varor och sedan som inköpare av bröd, kex och kakor och kyld färdigmat.