Gå direkt till innehåll

Valentin Romanov, systemansvarig e-handel på Axfood

Valentin Romanov visade framfötterna och bad om mer ansvar. Efter lite drygt ett år på Axfood IT gick han från applikationsspecialist till systemansvarig för Axfoods e-handel.

Valentin Romanov systemansvarig e-handel, Axfood.

Valentin Romanov, systemansvarig e-handel, Axfood.

Valentin Romanov visade framfötterna och bad om mer ansvar. Efter lite drygt ett år på Axfood IT gick han från applikationsspecialist till systemansvarig för Axfoods e-handel.

Hur kommer det sig att du hamnade på Axfood?

– Jag jobbade som konsult och sökte mig till något mer långsiktigt. Jag fick upp ögonen för Axel Johnson-koncernen när jag gjorde ett konsultuppdrag på Åhléns. Sedan hörde jag Antonia Ax:son Johnsons sommarprat och när hon var med i Värvet. Något fastnade. Jag gillade tänket på mångfald. Axfood har koll på sin affär och sin IT. Det känns väldigt stabilt, samtidigt som det händer mycket. Det finns utrymme att växa, att vara sig själv och att göra skillnad.

Du började som applikationsspecialist och gjorde sedan en snabb karriär internt.

– Ja, det är väldigt roligt. Jag kände att det fanns mer jag kunde göra och ta ansvar för så jag sa det till min chef. En eloge till honom som gav mig möjligheten. Nu är jag ansvarig för systemet SAP Hybris som är vår plattform för e-handel. Det är ett väldigt brett jobb. Jag samarbetar med personer över hela koncernen. Jag hjälper produktägarna att formulera krav och utvecklarna att förstå dem. Det är kanon att jobba på Axfood IT. Det finns ett tryck i hela verksamheten.

Jag har tipsat flera av mina gamla kollegor att börja jobba på Axfood. Det är en bra plats att utvecklas på.

Vem skulle du rekommendera att börja på Axfood, inte minst inom IT?

– Jag har faktiskt tipsat flera av mina gamla kollegor att börja jobba här. Det är en bra plats att utvecklas på. Även nyutexaminerade systemvetare borde söka hit. Det är en jättebra skola i hur IT på ett stort företag bör funka. Hälften av IT-avdelningen sysslar med förvaltning och hälften med utveckling. Det är roligt för vi jobbar långsiktigt och snabbt parallellt. Vi kan bestämma något och fyra veckor senare är det lansering. Samtidigt har vi långa processer med två stora lanseringar om året. Det är som att blanda 100 meterslopp med maraton!

Vad är du stolt över?

– Jag har faktiskt en väldigt konkret grej, kreditering, som jag drivit igenom och driftsatt tillsammans med några få kollegor. Det gör att konsumentkontakt/kundtjänst på ett enkelt sätt kan kreditera varor när konsumenter ringer in och är missnöjda. En så enkel och snabb grej har gjort att tre heltidstjänster på ekonomi kan ägna sig åt något annat än att kreditera. Det känns bra när vi på IT kan påverka lönsamheten i koncernen så tydligt.

Vad händer i framtiden?

– Vi kommer fortsätta rulla ut e-handeln i fler butiker och utveckla den vidare. Vi vill förbättra leveranserna, vidareutveckla apparna och göra köpupplevelsen bättre för kunderna.

Bakgrund:

Började jobba på Axfood som applikationsspecialist hösten 2015 och blev systemansvarig för e-handeln 2017. Tidigare arbetat bland annat på konsultbyrå. Civilingenjörsutbildningen Industrial Engineering och Management på KTH.