Gå direkt till innehåll

Erika Basso, frontend-utvecklare på Axfood IT

Efter en intensivkurs i programmering lockades Erika Basso till Axfood IT som konsult och junior utvecklare för tre år sedan. Idag är hon frontend-utvecklare och arbetar med programmering av Axfoodkoncernens appar, utvecklar gränssnitt och system.

Foto på Erika Basso, Axfood IT

Erika Basso, frontend-utvecklare på Axfood IT. Foto: Elin Andersson

Efter en intensivkurs i programmering lockades Erika Basso till Axfood IT som konsult och junior utvecklare för tre år sedan. Idag är hon frontend-utvecklare och arbetar med programmering av Axfoodkoncernens appar, utvecklar gränssnitt och system.

Hej Erika! Vad gör du på jobbet?

– Som frontend-utvecklare på avdelningen för central systemutveckling på Axfood IT arbetar jag med att utveckla gränssnitt i Axfoods affärssystem. Vi förenklar och förbättrar systemen visuellt och höjer användarupplevelsen för våra medarbetare som arbetar i dem, men även för externa parter så som varuleverantörer. Andra kollegor i mitt team arbetar också med appar som används i butik.

Axfoods medarbetare är våra möjliggörare – vad möjliggör du genom ditt jobb?

– Genom att göra gränssnittet intuitivt gör jag vardagen enklare för våra systemanvändare. Eftersom vi uppgraderar och förbättrar systemen hela tiden innebär det att det bara blir enklare, effektivare och smartare att arbeta i dem.

Hur är det att jobba på Axfood IT?

– Vi strävar efter en mångfald inom etnicitet, ålder och kön. Av alla anställda är nästan 40 procent kvinnor och inom ledande befattningar är det en övervägande del kvinnor. Det är härligt att jobba i en sådan jämställd organisation. Även flexibiliteten är ett plus, att både kunna jobba hemifrån och på kontoret. Det händer mycket inom Axfood – Axfoodloppet, gemensam frukost på måndagar och yoga på fredagar, säger Erika och fortsätter: 

– Vi arbetar agilt i moderna system som uppgraderas och förbättras i samma fart som teknikvärlden rör sig. Vi har möjlighet att lägga tid på kurser under veckan, för att kunna vara i framkant på teknikfronten. Axfood uppmuntrar initiativ till att förbättra processer och arbetssätt. Våra kontorslokaler för Axfood IT kommer dessutom att byggas om och erbjuda fler samarbetsytor. Ett mål är att arbetsmiljön ska bli ännu mer kreativ.

Hur har din resa inom Axfood sett ut?

– Jag började som konsult och junior utvecklare för tre år sedan. Jag är tacksam över att jag fick stöd genom mentorskap och blev uppmuntrad att jobba i mitt eget tempo. Det tar tid att lära sig utveckla system. Nu jobbar jag för det mesta självständigt, men jag har fortfarande teamet bakom mig. Vi löser eventuella utmaningar tillsammans.

Vad fick dig att söka till Axfood IT?

– Jag ville känna av kulturen på Axfood innan jag gick på intervju och stämningen avspeglades i det jag kunde läsa om Axfood. För mig var det bland annat viktigt att veta hur många kvinnor som jobbar på Axfood IT och jag är stolt över att det är så stor andel. På intervjun var det även viktigt för mig att veta om arbetsmiljön var stressig. Men Axfood IT är ett bra företag där jag har balans mellan arbete och fritid.

Vad är roligast med ditt jobb?

– När systemet är på plats och folk jobbar i det, det är roligt! Men det kan samtidigt vara stressigt att gå live med en app. Därför har vi diskuterat och börjat implementera en ”release-bingo” i våra projekt, för att släppa den eventuella spända stämningen. Bingon ska innehålla tidigare stressmoment eller andra lite halvt överdrivna möjliga worst-case-scenarion. Annars gillar jag också att bolla idéer med andra om hur ett gränssnitt ska se ut eller hur vi ska jobba framåt.

Hur skulle du beskriva kulturen och stämningen i ditt team?

– Att vi har IT-kompetens inhouse skapar en stark och närvarande kultur med korta ledtider. Även om vi har en tydlig organisationskarta så finns det många nätverksgrupper tvärs över organisationen. På vårt informationsmöte på fredagmorgnar samlas vi och delar med oss av våra framgångar och utmaningar. Kulturen är stark och jordnära, vi förändrar kulturen tillsammans och den är inkluderande. Inom min avdelning har vi diskuterat att ha "Failure Friday" där vi berättar om våra misslyckanden och uppmuntrar andra att våga misslyckas. 

Vad skulle du säga till en person som är intresserad av att börja på Axfood?

– Kom hit, vi tar hand om dig. Du kommer att få en mentor och du får möjligheten att praktisera i butik eller på lager för att komma närmare verksamheten där våra system faktiskt används. De system vi jobbar i utvecklas hela tiden och det finns många utvecklingsmöjligheter. Axfood jobbar med mat och med hållbarhet och är en koncern som ur många perspektiv är ett framtidsbolag.

Vilken är din favoriträtt?

– Jag har två; tikka masala och gulash!

Bakgrund Erika Basso:

Erika är utbildad civilekonom. Hon arbetade tolv år som ekonom och kommer senast från Rädda barnen. Innan hon började på Axfood IT studerade hon en intensivutbildning inom programmering via Academic work och har under de tre senaste åren arbetat som frontend-utvecklare på Axfood IT.