Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Hur produceras ananas i Costa Rica?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 13 oktober 2010

Sveriges konsumenter skickade ut ett pressmeddelande om förhållandena i ananasproduktionen i Costa Rica. Pressmeddelandet bygger på en rapport från Consumers International.

Sveriges konsumenter skickade ut ett pressmeddelande om förhållandena i ananasproduktionen i Costa Rica. Pressmeddelandet bygger på en rapport från Consumers International.

Axfood köper sin färska ananas från Dole på Costa Rica. I februari besökte jag Costa Rica tillsammans med våra inköpare av Frukt och grönt. Huvudfokus på resan var möjligheter att arbeta fackligt på Doles plantager där ananas och bananer odlas. Den fackliga anslutningen är låg och vi ville därför ta reda på mer om möjligheterna att organisera sig. När vi var där intresserade vi oss förstås också för odlingens miljöproblem.

Vi ägnade ett antal timmar åt att diskutera med ordföranden för facket Colsiba. Colsiba har ett avtal med Dole på Costa Rica som de är nöjda med. Men vi fick reda på att det ibland inte trängt ned till chefer på lägre nivå på plantagerna. Om sådant händer igen så kommer vi att få information om det från Colsiba så att vi kan kolla upp det och ställa krav på Dole.

I uppgifterna från Consumers International så står det om dåliga löneförhållanden hos företaget Acon. Det påstås också att Acon är leverantör till Dole av ananas. Men Dole har de senaste åren inte köpt ananas från Acon. När vi var på Costa Rica besökte vi aldrig Acons plantager eftersom vi inte säljer deras produkter, men vi fick veta att Colsiba var mycket kritiskt till Acon och vi hörde en hel del kritik från enskilda arbetare också. Vi kan inte veta vad som är sant men det verkar i alla fall som att Acon har dåligt rykte, både för dåliga löner och arbetsförhållanden, bland plantagearbetare på Costa Rica.

Consumers International tar också upp användningen av Paraquat som är en mycket farlig kemikalie. Paraquat är tillåtet i Costa Rica men används inte av Dole. Men visst är det sant att det används mycket kemiska bekämpningsmedel inom odlingen av ananas. Ett annat miljöproblem som inte tas upp av Consumers International är erosion som orsakas av ananasodling. Men genom ny teknik har Dole lyckats minska erosionen kraftigt. På Doles ekologiska ananasplantage hade man i princip lyckats lösa erosionsproblemen helt.

Överhuvudtaget är den ekologiska odlingen intressant eftersom man från den kan utveckla teknik som både kan minska den kemiska bekämpningen och erosionsproblemen inom den konventionella. Hittills har Axfood inte haft ekologisk ananas i butikerna eftersom man har trott att den varit för dyr för att gå att sälja. Men nu kommer vi att testa försäljning av ekologisk ananas från Doles ekologiska plantage på Costa Rica. Ett bra argument för att köpa den är att man förutom att stötta den ekologiska odlingen också förbättrar den konventionella.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.