Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Matsvinn engagerar inom Willys

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 24 maj 2013

Willys har en miljöambassadör i varje butik som ska hjälpa butikschefen med att driva miljöarbetet. Varje år har Willys ett antal geografiskt spridda utbildningsträffar för miljöambassadörerna.

Willys har en miljöambassadör i varje butik som ska hjälpa butikschefen med att driva miljöarbetet. Varje år har Willys ett antal geografiskt spridda utbildningsträffar för miljöambassadörerna.

Årets utbildningsträffar har just genomförts och det var många viktiga diskussioner om hur de skärpta kraven i butikernas märkning med Bra Miljöval ska genomföras.

Sortimentskraven blir tuffare när de nya reglerna börjar gälla den 1 juli. Hur ska vi bli bättre på att sälja ekokött?

Informationsskyltar om varor ska sättas upp i butikerna. Hur ska rutinerna se ut så att skyltningen inte missas?

Varje butik ska inte bara källsortera i många fraktioner i lunchrummen. Hur funkar den nya utrustningen för källsortering som har skickats ut till butikerna?

En fråga som kom upp spontant till diskussion under träffarna var matsvinnet.  Vad finns det för effektiva sätt för att förhindra att matsvinn uppkommer i butikerna? Hur kan vi på ett praktiskt sätt skänka bort mat som är helt OK men som inte kan säljas?

Glenny

Nu har Willys centralt börjat jobba med frågan och Glenny Särnström har fått i uppdrag att undersöka olika praktiska sätt att skänka bort mat. En av de största utmaningarna, menar Glenny, är att hitta de bästa lösningarna som passar lokalt.        

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.