Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Antibiotika och djurvälfärd

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 14 november 2014

Igår var jag med på Jordbruksverkets djurskyddskonferens. En allmän uppfattning där var att djurskyddet, för det mesta, är bättre i den svenska produktionen är i de länder som vi brukar importera kött från.

Igår var jag med på Jordbruksverkets djurskyddskonferens. En allmän uppfattning där var att djurskyddet, för det mesta, är bättre i den svenska produktionen är i de länder som vi brukar importera kött från.

Det är antagligen också ett viktigt argument för de kunder i våra butiker som väljer svenskt kött. I diskarna med färskt kött väljer de flesta svenskt. Men när det kommer till chark och färdigmat dominerar det importerade köttet.

Samtidigt som djurskyddskraven i lantbruket är aktuella, diskuteras också förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier. Alla kanske inte har förstått hur nära sammankopplade de två frågorna är. Om djuren lever i dåliga miljöer blir de lättare sjuka och behovet av medicinering ökar. Användningen av antibiotika i svensk djurhållning är mycket lägre än i de länder som vi brukar importera från och en av förklaringarna är bättre djurmiljöer.

Nu måste EU verkligen ta frågorna om förhållandena i köttproduktionen på allvar. Man måste både skärpa kraven på användingen av antibiotika, skärpa reglerna för djurskydd och se till att de regler som redan finns följs. Det är viktigt både för djuren och för oss som vill ha fungerande antibiotika om vi blir sjuka.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.