Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Utbildning kring energieffektivisering i butik lanserad!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 5 november 2014

En stor del av livsmedelsbutikernas miljöpåverkan består av elförbrukning . El används framför allt till kylning av färsk och kyld mat, där efterfrågan också ökar.

En stor del av livsmedelsbutikernas miljöpåverkan består av elförbrukning . El används framför allt till kylning av färsk och kyld mat, där efterfrågan också ökar.

Samtidigt som förbrukningen av el är hög, finns det stora möjligheter att minska elförbrukningen i butikerna. Det handlar både om att satsa på energieffektiv teknik vid ombyggnationer och att arbeta på rätt sätt i den praktiska driften. Energimyndigheten har en speciell satsning på livsmedelsbutiker inom nätverket Belivs där målet är att effektivisera branschen, på sikt, med 50 %.

En del i arbetet med energieffektivisering är att höja kompetensen. Axfood har varit engagerad i Belivs arbete med att ta fram en webbaserad utbildning om hur man driver en livsmedelsbutik på ett effektivt sätt. Utbildningen är nyligen lanserad på Belivs hemsida. Den vänder sig främst till butiksanställda och kommunala energi- och klimatrådgivare, men alla som önskar lära sig mer kring energieffektivisering är självklart välkomna att ta del av utbildningen helt gratis. För att testa utbildningen, gå in på www.belivs.se .

Kategorier: Innovation Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.