Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Matshopping med engagemang

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 26 oktober 2015

Förra veckan ordnade Fastighetsvärlden en konferens om ”Innovationer och trender som utvecklar handeln”.

Förra veckan ordnade Fastighetsvärlden en konferens om ”Innovationer och trender som utvecklar handeln”.

Åsa paradiset

 

Tillsammans med Johannes Cullberg från ekobutiken Paradiset var jag med och diskuterade under rubriken "Social shopping och gröna butiker". Vi trodde båda att det i framtiden kan bli fler butiker med miljö- och social profil.

Det intressanta är att det börjar synas allt fler butikskoncept som bygger på idéer om mer hållbar konsumtion. Ekobutiker har funnits i mindre omfattning sedan länge, men med försäljningsboomen för eko utvecklas sortimentet i "vanliga butiker", samtidigt som det öppnas mer specialiserade butiker som Paradiset eller den "reko" butik som Hemköp driver vid sitt huvudkontor vid Torsplan i Stockholm. Det skulle inte förvåna mig om vi snart också kommer få se fler butiker med vegoprofil, eftersom försäljningen av vegetariska produkter ökar stort.

Axfood och Stadsmissionen kommer snart att öppna den första sociala butiken som har en profil som både handlar om miljö och socialt engagemang. Mat som annars skulle slängas kommer att säljas till ett mycket lågt pris till människor i en ekonomiskt utsatt situation. De som inte tillhör den gruppen kommer också att kunna handla i butiken, men till ordinarie pris. I Österrike finns det redan ca 80 butiker dit livsmedelsbutiker och industri skänker mat som annars skulle bli svinn. Kommer den här typen av butiker att expandera i Sverige på samma sätt? Det är en intressant frågeställning!

Kategorier: Ekologiskt Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.