Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Äntligen dags för digitala kvitton även i fysiska butiker!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 20 december 2016

Hur ofta har du fått frågan i kassan om du vill ha kvitto efter att du har gjort ditt köp? Tackar du nej, eller slänger kvittot i papperskorgen direkt efter att du lämnat butiken?

Hur ofta har du fått frågan i kassan om du vill ha kvitto efter att du har gjort ditt köp? Tackar du nej, eller slänger kvittot i papperskorgen direkt efter att du lämnat butiken?

Jag gissar att ditt kvitto förmodligen oftast hamnar i butikens stora skräphög av kvitton ingen kund egentligen ville ha.

Tio stycken Handlar´n-butiker har under ett års tid erbjudit digitala kvitton till sina kunder. Vid årets slut visade det sig att 80 procent av kunderna valde digitala kvitton istället för papperskvitton. Den kund som väljer ett digitalt kvitto kan själv hålla koll på detta i gratisappen Sparakvittot.

Förbrukningen av papperskvitton i Sverige motsvarar årligen ca 60 000 träd, så digitala kvitton är definitivt en positiv utveckling för miljön. Det är alltid en miljövinst när helt onödig pappersförbrukning försvinner. Summan av många små beslut som leder till en effektivare resursanvändning ger tillsammans en stor miljövinst. Förutom att de kunder som väljer digitala kvitton gör en insats för miljön, blir det också lättare att hålla reda på sina kvitton om de vill titta på dem senare. Ett papperskvitto kan lätt försvinna, men ett digitalt finns alltid kvar i appen.

Det dröjer nog inte så länge förrän digitala kvitton är det som gäller i handeln – och då känns det bra att vi nyligen tecknat ett samarbetsavtal för digitala kvitton inom hela 350 stycken Handlar'n- och Tempo-butiker!

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.