Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Rent vatten med solstrålar

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 29 januari 2018

Enligt UNICEF saknar fler än två miljarder människor tillgång till rent vatten. Det tycker jag är en på samma sätt svindlande som skrämmande siffra!

Enligt UNICEF saknar fler än två miljarder människor tillgång till rent vatten. Det tycker jag är en på samma sätt svindlande som skrämmande siffra!

Sedan några år har Axfood samarbetat med organisationen Solvatten för att hjälpa utsatta människor runt om i världen att få tillgång till friskt vatten genom en helt unik metod. Hittills har drygt 11 000 personer i framför allt Uganda, Kenya och Haiti fått tillgång till rent vatten genom det här samarbetet.

Vad är då Solvatten för något? Jo, det är en specialdesignad plastbehållare som fylls med vatten. Med hjälp av solens UV-strålar hettas vattnet upp - och renas från bakterier. När det når en viss temperatur indikerar en lampa på behållaren att vattnet är färdigt att kunna drickas, användas till matlagning, tvätta i eller användas för den personliga hygienen. I behållaren finns även ett inbyggt filter som samlar upp smuts och partiklar i vattnet. Visst låter det nästan för enkelt för att vara sant?

Nyttan med den svenska uppfinningen är flera. Långa - och många gånger - mödosamma promenader för att få tillgång till rent vatten blir överflödiga och ger istället tid över till andra, viktiga aktiviteter. Den förhindrar också en rad sjukdomar som sprids genom orent vatten. Ögoninfektioner bland mindre barn är bara ett sådant exempel.

Solvatten har också en positiv inverkan på klimatet eftersom den bidrar till minskad trädavverkning. Träd som annars skulle ha huggits ned för att elda med får nu stå kvar istället för att bli till ved. Det leder till både mindre erosion, mer skugga och produktion av syre. På Axfood väljer vi att klimatkompensera för företagets flygresor genom att investera i Solvatten-behållare runt om i världen. Något som alltså sprider positiva ringar på vattnet inom flera olika områden.

Låter det spännande? Läs gärna mer om Solvatten här.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.