Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood ger ytterligare stöd till UNHCR:s insatser i Ukraina

6 december 2022

För att bidra till UNHCR:s insatser i Ukraina, där utsatta människor får hjälp med skydd, filtar, kläder, mat och mediciner, donerar Axfood idag 1,2 miljoner kronor.

Litet barn sitter i en bil

För att bidra till UNHCR:s insatser i Ukraina, där utsatta människor får hjälp med skydd, filtar, kläder, mat och mediciner, donerar Axfood idag 1,2 miljoner kronor.

Axfood har idag donerat 1,2 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. En motsvarande donation gjordes vid krigets utbrott tidigare i år.

– Situationen i Ukraina är mycket svår och de humanitära följderna av kriget är katastrofala. Behovet av hjälp och stöd från omvärlden är fortsatt omfattande inte minst nu med vintern i antågande som tyvärr kommer att göra situationen ännu svårare för många. Utöver den donation som Axfood gjorde i mars i år har Axfood idag donerat ytterligare drygt 1,2 miljoner kronor till UNHCR:s Ukraine Emergency-insats, säger Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow.

– Här i Ukraina, och i Kyiv där jag befinner mig, kan temperaturen så här års sjunka ner mot 20 minusgrader. För många är läget akut, inte minst för familjer med små barn. En av de stora utmaningarna är att över 800 000 familjer har fått sina hem förstörda vid olika attacker – och att ännu fler har drabbats av utslagen strömförsörjning. Barn behöver kunna hålla värmen och föräldrar behöver elektricitet för att kunna laga mat. Att hjälpa människor överleva vintern är UNHCR:s högsta prioritet de kommande månaderna och det stöd som Axfood ger kommer att göra stor nytta. Pengarna kommer att användas till att reparera och isolera boenden samt dela ut sovsäckar, vinterkläder, kaminer och mat – till att rädda liv, säger Karolina Lindholm Billing, chef för UNHCR:s verksamhet i Ukraina.

UNHCR:s arbete i Ukraina 

UNHCR, som är FN:s flyktingorgan, är på plats och leder och koordinerar arbetet med att ge skydd, ordna hjälpinsatser och sätta människor på flykt i säkerhet. UNHCR:s fältarbetare och samarbetspartner arbetar runt om i hela Ukraina. UNHCR finns även i grannländerna och samarbetar med regeringarna för att hjälpa alla som tvingats på flykt med livräddande nödhjälp, tak över huvudet och skydd.

Lyssna till UNHCR:s generalsekreterare Åsa Widell om läget i Ukraina just nu och pågående hjälpinsatser:
Uppdatering om UNHCR:s arbete i Ukraina, på YouTube

Mer om hur man kan stötta UNHCR:s arbete i Ukraina: UNHCR:s webbplats 

Willys, Hemköp och Snabbgross samarbetar med hjälporganisationer

Utöver Axfoods donationer till UNHCR samarbetar Willys, Hemköp och Snabbgross löpande med Rädda barnen respektive SOS Barnbyar.

Läs mer: Axfood ger stöd till UNHCR:s insatser i Ukraina