Matsvinn var temat för AxTalks, Axfoods seminarieserie om aktuella ämnen, under Black Friday. Varför det är så viktigt att få bukt med matsvinnet och hur Willys arbetar för att minska såväl butikernas som kundernas svinn var några av de frågor som diskuterades.
Karin Bildsten, hållbarhetsstrateg Axfood, Peter Hellström, ansvarig hållbarhetskommunikation Axfood och Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig Willys.
Matsvinn var temat för AxTalks, Axfoods seminarieserie om aktuella ämnen, under Black Friday. Varför det är så viktigt att få bukt med matsvinnet och hur Willys arbetar för att minska såväl butikernas som kundernas svinn var några av de frågor som diskuterades.
Klicka här för att se sändningen av AxTalks igen
– Genom att lyfta en av de absolut viktigaste hållbarhetsfrågorna ville vi bidra till att göra Black Friday lite grönare, säger Peter Hellström, ansvarig för Axfoods hållbarhetskommunikation.
Många delar av Axfoods satsningar på att minska matsvinnet lyftes. Karin Bildsten, hållbarhetsstrateg på Axfood, berättade bland annat om koncernens halveringsmål för matsvinn till 2025.
– Dynamisk prissättning, donationer och digitala hjälpmedel är tre viktiga anledningar till att målet finns inom räckhåll, förklarade Karin Bildsten.
Elisabeth Konrad gav i sin tur exempel på hur Willys arbetar för minskat matsvinn i alla butiker. Hon berättade även om Willys prisbelönta kampanjer inom initiativet Svinnsmart som går ut på att ta vara på mat som skulle ha slängts.
– Det mesta svinnet sker i hemmen. Därför lyfter vi ämnet mot våra kunder och hjälper bland annat till med svinnsmarta recept och inspiration för hur man kan ta tillvara på rester.
Under sändningen berättade gästerna hur man enkelt kan bidra till att minska matsvinnet. Att använda frysen bättre, be om doggybag på restaurang och att hålla ordning i kylskåpet var några av tipsen.