Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood vinnare av Allbrightpriset 2022

24 oktober 2022

Efter många år på Allbrights gröna lista över jämställda börsbolag klättrar Axfood hela vägen till förstaplatsen. Ett kvitto på koncernens strategiska och långsiktiga arbete med mångfald, jämställdhet och inkludering.

Axfoods medarbetare runt skrivbord

Axfood vinner Allbrightpriset 2022.

Efter många år på Allbrights gröna lista över jämställda börsbolag klättrar Axfood hela vägen till förstaplatsen. Ett kvitto på koncernens strategiska och långsiktiga arbete med mångfald, jämställdhet och inkludering.

Allbrightpriset delas varje år ut av stiftelsen Allbright till börsens mest jämställda bolag. I årets final var det två ovanligt starka och jämna bolag som möttes och därför valde juryn att ge förstaplatsen gemensamt till Axfood och Hemnet för deras målmedvetna arbete med jämställdhet, mångfald och inkludering.

Stark förebild för svenskt näringsliv

Gemensamt för bolagen enligt Allbright är att "de har tydliga mål, handgripliga aktiviteter och mäter utfallet på ett mycket övertygande sätt. Bolagen är därför två starka förebilder för svenskt näringsliv."

– Axfood ser mångfald, jämställdhet och inkludering som en självklar och viktig del av affären. Vi möter miljoner kunder varje vecka och måste därför ha en organisation där våra medarbetares olika kompetenser, perspektiv och potential tas tillvara, och vi kan möta alla våra kunders behov, säger Klas Balkow, vd och koncernchef, Axfood.

Inom Axfood är vi starkare tillsammans

Axfood har arbetat strategiskt med frågor kring mångfald, jämställdhet och inkludering under många år, vilket gör att de genomsyrar både den interna kulturen och arbetsprocesser. Sedan 2014 har Axfood dessutom strategiska mål för jämställdhet och mångfald.

– Vi har många rörelser inom vårt bolag och har identifierat rekrytering som ett viktigt verktyg för att bredda mångfalden bland medarbetarna. Detta gäller både nya medarbetare och när chefstjänster ska tillsättas. Vi har som mål att 80 procent av våra ledare ska tillsättas internt så här är det viktigt med objektiva processer och att alla känner att det finns rättvisa möjligheter till utveckling även vid intern rekrytering, säger Axfoods HR-direktör Monica Längbo.

"Axfood imponerar"

Allbright lyfter det faktum att Axfood jobbat med forskare och aktörer med mångfaldexpertis för att säkra en objektiv rekryteringsprocess där kompetens är vad som avgör vem som blir anställd. De lyfter även att mångfald och inkludering är en viktig och naturlig del i många av de utbildningar som Axfoodakademien erbjuder, exempelvis inom ledarskap och rekrytering.

– Axfood imponerar med sitt glasklara och handgripliga arbete, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.

Läs mer om årets vinnare av Allbrightpriset 2022

 

Fakta stiftelsen Allbright och Allbrightpriset

Allbright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner inom näringslivet. I ett första steg nominerades samtliga börsbolag med en jämn könsfördelning i ledningsgruppen till Allbrightpriset. Vinnaren utses efter en gedigen process med medarbetarenkäter och intervjuer med vd som sedan analyseras av Allbrightprisets jury.

Kategorier: Axfoodfamiljen