18 december 2017

Ett ske… flyg kommer lastat med klappar

Många har nog sett nyhetsrapporteringen om alla de paket som samlas i drivor på Arlanda och olika utlämningsställen runt om i landet. Många av paketen kommer från Kina – med flyg.

Av: Åsa Domeij

När något e-handlas direkt från Kina levereras varorna till Sverige med flyg. Vid en beställning via en nätaktör i ett mer närliggande land sänds varorna däremot till konsumenten via säljarens lager. Dit har varan ofta kommit i container med båt lång tid i förväg.

Miljöeffekten av flygtransporterna för de tiotusentals kinesiska paket som transporteras till Sverige är enorm. Och att det inte debatteras mer förvånar mig. Jag tror inte att alla konsumenter har klart för sig att transporten faktiskt sker med flyg och vilken negativ miljöpåverkan det har. Vid e-handel från Kina kan det också vara svårt att få tillräckligt med information om vad varorna egentligen innehåller (material, kemikalier etc.) och under vilka omständigheter de tillverkats. Det är konstigt att så många väljer att köpa leksaker direkt från Kina. Borde man inte vara speciellt intresserad av kemikalieinnehållet när det gäller just leksaker?

Klimat