Hållbarhet

11 sep 2019

Fem viktiga hållbarhetsfrågor för Axfood

Vi vill att alla ska kunna äta bra och hållbar mat. Därför arbetar vi för att minska vårt klimatavtryck och för att vår verksamhet ska genomsyras av omsorg om klimatet, djuren och människorna. Nedan lyfter vi fem viktiga hållbarhetsfrågor som Axfoodfamiljen har extra stort fokus på just nu.

1. Fajt mot svinnet 
Matsvinn tär i onödan på både miljö och plånböcker. Axfood har tagit på sig att halvera matsvinnet inom den egna verksamheten fram till 2025. Sedan basåret 2015 har andelen matsvinn reducerats med 14 procent. Några exempel är utförsäljning av varor som närmar sig bäst före-datum, särskilda lådor med frukt och grönt med skönhetsfläckar och inköp av morötter som tidigare sorterades bort för att de var för små.  
 
2. Plastbantning 
Förpackningar som består av mindre plast, utfasning av engångsartiklar, smoothie- och juiceflaskor som får förlängt liv genom pant och flergångspåsar av polyester till frukt och grönt är några initiativ. Målet är att alla Axfoods plastförpackningar ska gå att materialåtervinna senast 2022. Till 2030 ska de uteslutande vara tillverkade av återvunnen eller förnyelsebar råvara.  
 
 mat2030-banner.png
 
3. Schyssta ägg 
Sedan tidigare säljer Axfood inga ägg från burhöns i våra konsumentbutiker. Ett omfattande arbete pågår nu även för att minska förekomsten av ägg från burhöns i dressingar, såser och andra så kallade sammansatta produkter från våra egna varumärken Garant och Eldorado.    
 
4. Grönt i tanken 
Matens transporter har stor klimatpåverkan. För att driva utvecklingen av hållbara transporter ställer Axfood om till en mer fossilfri fordonsflotta som i allt högre grad körs på gas, RME (raps), etanol och el. Dessutom väljs bränsle som innehåller råvara från oljepalmen bort för inte bidra till ytterligare avskogning.  
 
5. Rättvisa arbetsvillkor 
Axfood har antagit en levnadslönestrategi för att arbeta för löner som går att leva på i leverantörsledet, inte minst för säsongsarbetare. Även om Axfood inte kan sätta exakta lönenivåer uppmuntrar vi till ökad dialog och förhandlingar om löner. Utvecklade inköpsmetoder och färre mellanhänder är två sätt att jobba med förbättring inom området.  
 

För att göra ordentlig skillnad måste vi kroka arm och arbeta tillsammans, både politiker, näringsliv och konsumenter. I vår årliga rapport Mat 2030 ger vi konkreta förslag till hur vi tillsammans kan skapa en mer hållbar livsmedelsindustri. Ladda ner rapporten Mat 2030 här.