Hållbarhet

Egna varor

Garant lanserar mindre salladsförpackning för minskat matsvinn

För att främja mindre slängd mat har en av Garants ekologiska sallader fått en mindre förpackning. Detta efter att undersökningar i ett matsvinnsprojekt av Axfood och Rise visat att portionsförpackningar är det bästa sättet att minska matsvinnet.

Nästan allt livsmedel vi äter idag är förpackat i någon form. Genom rätt förpackning kan livsmedel skyddas och få ökad hållbarhet, vilket bidrar till minskat matsvinn.

Garants kylda sallader är försedda med en skyddande atmosfär som ökar hållbarheten så länge påsen är oöppnad. Garants ekologiska salladsmix har även fått en mindre förpackning än tidigare, från 65 gram till 30 gram, eftersom den främst riktar sig till singelhushåll i storstäderna.

Förpackningsminskningen är en följd av ett tvåårigt matsvinnsprojekt som innovationsföretaget Rise bedrivit tillsammans med Axfood. Resultat från en undersökning som gjordes inom projektet visade att portionsförpackningar är det bästa sättet att minska matsvinnet.

– Även om en mindre förpackning innebär mer material per portion mat, vilket kan uppfattas negativt, har projektet visat att det emellertid kan vara mer miljövänligt. I projektet kom vi fram till att om endast fyra gram sallad kastas så är den ökade mängden material försvarbart, säger Zsófia Réger, förpackningsutvecklare på Axfood.

Se Axfoods film om hur plast kan öka hållbarheten på frukt och grönt: