Hållbarhet

Axfoodfamiljen

Kunglig glans över kampen mot matsvinn

I går besökte drottning Silvia och den isländska presidentfrun Eliza Jean Reid Matmissionen i Veddesta, norr om Stockholm, för att lära sig mer om arbetet med att minska matsvinn. Besöket var en del av det isländska presidentparets tre dagar långa statsbesök Sverige i januari.

Under besöket fick sällskapet – som omfattade ett femtontal personer - en rundvandring i Matmissionens butik och lager. Representanter för Matmissionen och Stockholms Stadsmissions berättade för gästerna om det arbete som görs för att minska matsvinnet. Anledningen till UD:s och Hovets intresse för frågan är att Matcentralen, som Matmissionen tillhör, var nominerat till Nordiska rådets miljöpris förra året.

Arbetet med matsvinn i Veddesta omfattar insamling av donerat livsmedelsöverskott (där Axfood är en av de större bidragsgivarna), distribution till sociala verksamheter samt försäljning i Matmissionens butiker. Dessutom sker tillagning och försäljning av rätter gjorda med donerat livsmedelsöverskott i den nyöppnade café- och lunchrestaurangen MatRätt.

– Finns butikerna i flera städer, undrade Drottningen under besöket.

Svaret är att Matmissionen än så länge har verksamhet i Veddesta och Hägersten.

Den isländska presidentfrun Eliza Jean Read har varit engagerad i ideell verksamhet sedan unga år. Sedan 2003 bor hon på Island och är bland annat särskild FN-ambassadör för FN:s hållbarhetsmål.

– Det är intressant att verksamheten kombinerar att hjälpa människor i nöd med hållbarhetsfrågan att ta hand om matsvinn. Vi har inte det här på Island och är alltid intresserade av goda exempel, berättade hon.

Besöket avslutades med att följet bjöds på ett smakprov på vad som tillagas med matsvinnet på restaurang MatRätt.  

– Det är otroligt roligt och hedrande att de ville komma till oss och att de visade ett sådant genuint intresse för verksamheten. Jag hoppas att det här besöket kan göra att även fler företag och livsmedelsleverantörer får upp ögonen för oss och vill bidra. Det finns ett stort värde i att sprida den här idén, säger Johan Rindevall på Matmissionen.