Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood satsar på cirkulär grön regnbågslax

10 november 2021

Idag sjösattes Sveriges första gröna regnbågslax i butik och restaurang. Istället för soja och vildfångad fisk har regnbågslaxen ätit ett svenskt cirkulärt foder av insekter som i sin tur ätit matsvinn. Projektet har resulterat i fyra ton färsk lax som säljs hos Hemköp och serveras på Urban Deli.

Grön cirkulär regnbågslax

Idag sjösattes Sveriges första gröna regnbågslax i butik och restaurang. Istället för soja och vildfångad fisk har regnbågslaxen ätit ett svenskt cirkulärt foder av insekter som i sin tur ätit matsvinn. Projektet har resulterat i fyra ton färsk lax som säljs hos Hemköp och serveras på Urban Deli.

– En av de stora utmaningarna inom fiskodling är att utveckla mer hållbara foderlösningar. Inom det här projektet har vi visat att det genom att ta vara på matsvinn går att utveckla fiskfoder på insekter, och på det viset undvika importerad soja, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.

Över 90 procent av världshavens kommersiella fiskbestånd är maximalt nyttjade eller överutnyttjade. Odlad fisk har länge setts som en möjlig lösning för att möta den ökade efterfrågan på fisk och skaldjur utan att öka pressen på världshaven. Samtidigt består konventionellt fiskfoder ofta av importerad vildfångad fisk. Dessutom ingår vanligtvis även soja, en gröda som riskerar att driva på regnskogsavverkning. 

Samarbete genom hela kedjan

Axfood har tillsammans med aktörer från hela livsmedelskedjan visat att det går att odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk i stor skala. Regnbågslaxen har ätit ett svenskt cirkulärt fiskfoder gjort på bland annat insekter, som i sin tur ätit grönsaksavfall och brödrester. Insekterna omvandlar matsvinn till ett protein som kan användas som foder för att producera mer livsmedel, en cirkulär lösning som borde kunna utnyttjas i långt större utsträckning än vad som görs idag.

I fiskfodret ingår förutom insekter även andra råvaror som vi människor vanligtvis inte äter, exempelvis sjöpung, ett proteinrikt vattendjur som under sin tillväxt ätit växtplankton. På så sätt hämtar sjöpungen hem näring från havet och bidrar till en minskad övergödning. 

– Genom att kunna nyttja ännu fler avfallsströmmar, som till exempel hushållsavfall och tillåta att insekter blir foder också inom andra områden skulle man kunna skala upp den här typen av verksamhet och få en mer hållbar sjömatsproduktion, vilket är viktigt för oss att bidra till, säger Åsa.

Säljs hos Hemköp och Urban Deli

Regnbågslaxen finns från och med nu till försäljning hos Hemköp Stockholm City,  Hemköp Torsplan, Hemköp Fältöversten och Hemköp Sabis Birger Jarlsgatan samt på menyn hos Urban Deli i Stockholm, som också varit med i projektet. 

Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har lett projektet med partners såsom Axfood, Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, Fazer, Fiskhallen Sorunda, Grönsakshallen Sorunda, Härnösand Energi & Miljö, Lantmännen, Marine Feed, Raisio, Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan vid Örebro universitet, RISE, Sweco, Tebrito, Urban Deli, Vattenbrukscentrum Norr AB och Älvdalslax.

Mål om grönlistad fisk

Axfood har sedan länge arbetat för ett hållbart fiske. All fisk och skaldjur som säljs i koncernens butiker ska alltid komma från hållbara bestånd och ska kunna spåras till bestånd, fiskezon/odling och fisketidpunkt. Sedan 2008 säljs ingen rödlistad fisk i några av Axfoods butiker. Målet är att uteslutande sälja grönlistad fisk. 2013 var Hemköp första dagligvaruaktör att certifiera fiskdiskar i sina egenägda butiker enligt MSC:s spårbarhetsstandard. Flera produkter tas fram för att driva på utvecklingen mot ett mer hållbart fiske, till exempel Garants torsk- och algburgare och tillfälliga partier av stillahavskummel och sydlig blåvitling. Tidigare i år var Urban Deli dessutom först ut att servera braxfärs som rensats av en ny unik metod.

Se filmen om arbetet med den gröna regnbågslaxen här.

Kategorier: Hållbarhet