Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Garants nya fish cake bidrar till långsiktigt hållbart fiske

23 november 2022

Genom lanseringen av Garants fish cake, tillagad på grönlistad braxen från svenska insjöar och svensk åkerböna, främjar Axfood hållbart fiske. Vi bidrar också till att innovativa metoder används för att producera hållbara och hälsosamma livsmedel av tidigare underutnyttjade fiskarter.

Grönlistad braxen och svensk åkerböna.

Genom lanseringen av Garants fish cake, tillagad på grönlistad braxen från svenska insjöar och svensk åkerböna, främjar Axfood hållbart fiske. Vi bidrar också till att innovativa metoder används för att producera hållbara och hälsosamma livsmedel av tidigare underutnyttjade fiskarter.

Under hösten har Axfood lanserat flera innovativa produkter under det egna varumärket Garant, som tar sikte på att förverkliga Axfoods vision om att vara ledande inom prisvärd, bra och hållbar mat.

Nya innovativa och hållbara produkter visar vägen för framtidens mat

Garants nya fish cake, gjord på svensk grönlistad braxen från Vänern och Mälaren och åkerböna från Öland och Kalmartrakten, är Garants senaste lansering och visar vägen framåt.

Hållbar produkt

Att kombinera den braxen som fås som bifångst vid gösfiske med den proteinrika åkerbönan innebär att Garant kan presentera en produkt som är bra ur både miljö- och hälsosynpunkt.

– När vi utvecklar vårt sortiment med fler varor av grönlistad fisk och hållbart odlade vegetabilier bidrar vi till att minska matens inverkan på såväl klimatet som den biologiska mångfalden. Genom att kombinera fisk och baljväxter får vi också en produkt som är väldigt bra ur ett näringsperspektiv, säger Ellinor Puerto, chef för sortimentsutveckling på Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab.

Garants fish cakes, som är framtagen i samarbete med Axfoundation och ett flertal andra aktörer inom projektet Resursfisk, är en produkt som bidrar till hållbart fiske.

– Genom att ta vara på goda men underutnyttjade arter går det att bidra till ett mer balanserat fiske och samtidigt öka tillgängligheten till näringsrik och hållbar sjömat. Det kan också minska Sveriges importberoende av fisk och skaldjur, säger Veronica Öhrvik, projektledare för projektet Resursfisk på Axfoundation.

Läs mer om fish caken i detta pressmeddelande:
Garant lanserar hållbar fish cake på svensk braxen och åkerböna

Innovativ förädling och hälsosam smakprofil

Produkten lanseras den 23 november och kommer finnas både i fysisk butik och inom e-handeln hos bland annat Hemköp, Willys och City Gross.

Fish caken har tagits fram med hjälp av modern teknik i form av en fiskmangel som används för att separera köttet från fiskens ben. Smakprofilen är i sin tur noga framtagen i Axfoundations testkök.

Braxen och åkerbönor är näringsrika livsmedel på̊ egen hand, och tillsammans kompletterar de varandra näringsmässigt och ger en produkt med högt proteininnehåll, nyttiga fettsyror som omega 3, vitaminer, mineraler och fibrer.

För information om innehåll, smakprofil och serveringsförslag, läs mer här:
Nytt i butik - Garant fish cakes av svensk braxen och åkerböna 

En del av projektet Resursfisk

Garants fish cakes är framtagen utifrån slutsatser i projektet Resursfisk, som drivs av Axfoundation, Länsstyrelsen Stockholm och Svenska Insjöfiskares Centralförbund, i samverkan med forskare, yrkesfiskare, kostchefer, grossister och detaljhandel.

I projektet Resursfisk har det skett en översyn av tillgången på underutnyttjande fiskarter i svenska vatten och möjligheten att framställa näringsrika livsmedelsprodukter av dessa fiskarter.

Mer information om projektet:
Resursfisk - underutnyttjade fiskarter - Axfoundation