I 15 år har hon varit föreståndare för Handlar'n-butiken i småländska Häradsbäck. Med ständigt hot om en nedläggning. Driftstödet har räddat oss. Nu tror vi äntligen på framtiden och vågar satsa, säger Elisabet Gunnarsson.
I 15 år har hon varit föreståndare för Handlar'n-butiken i småländska Häradsbäck. Med ständigt hot om en nedläggning. Driftstödet har räddat oss. Nu tror vi äntligen på framtiden och vågar satsa, säger Elisabet Gunnarsson.
I den lilla byn Häradsbäck, två mil öster om Älmhult, bor i dag endast 200 invånare.
─ Vi driver sedan 15 år tillbaka matbutiken som en ekonomisk förening där byborna står som ägare och jag är föreståndare, berättar Elisabet Gunnarsson. Men det var varit si och så med lönsamheten och Elisabet säger att de faktiskt levt med ”kniven mot strupen” i många år. Därför kom nya driftstödet på 228 000 kr i fjol som en skänk från ovan för byns enda butik.
─ Pengarna har vi akut använt för att betala av lån och skulder för att därmed undvika konkurs och nedläggning.
På sikt hoppas hon att driftstödet också ska räcka till investeringar och en uppfräschning av butiken.
─ Vi behöver bland annat en ny charkdisk. Den nuvarande är 15 år gammal och var begagnad redan när vi köpte den.
Niklas Nettrup, affärsområdeschef
Elisabet Gunnarsson och kollegan Ellinor Eriksson, som jobbar halvtid i butiken, åker till Axfood Närlivs Servicehandelsdagar i Göteborg 19-20 mars.
Där träffar de många av de andra 111 Axfood-knutna glesbygdsbutiker som uppfyller kraven och nu fått pengar efter att landsbygdsminister Sven Erik Bucht för ett år sedan själv var på plats för att berätta om det nya driftstödet.
För många mindre glesbygdsbutiker har stödet varit skillnaden mellan fortsatt överlevnad eller nedläggning.
─ Det är få ägarbyten i dag och antalet konkurser har helt upphört. Så det är ingen överdrift att säga att glesbygdsstödet stoppat den pågående butiksdöden, säger Niklas Nettrup, affärsområdeschef för Handlar´n och Tempo inom Axfood Närlivs.
För de handlare som ändå hade överlevt har stödet istället inneburit en möjlighet att investera och göra förbättringar i butiken – med en ökad tillgänglighet och nytta för kunderna. Och för handlaren själv en tro på framtiden och att våga satsa.
Det senare visar också en enkät som Axfood Närlivs gjort med berörda butiker.
─ Trenden är tydlig. Områdesbutikerna är på frammarsch. Både Handlar´n och Tempo hade en bra utveckling under 2016 och vi ser en bra stabilitet även så här långt under 2017, säger Niklas Nettrup.
─ Det här handlar inte bara om att försörja landsbygden med mat. På mindre orter är butiken navet för samhällsservice som paketutlämning och apoteksombud. Förutom god kommersiell service fungerar butiken dessutom som en viktig social träffpunkt och mötesplats för hela bygden, tillägger Eva Pettersson, vd för Axfood Närlivs.