På Dagabs lager i Landskrona passerar frukt och grönt till miljontals konsumenter runt om i landet. En stor bidragande del är den smarta automationslösningen.
Daniel Månsson, kategoriområdeschef Dagab
På Dagabs lager i Landskrona passerar frukt och grönt till miljontals konsumenter runt om i landet. En stor bidragande del är den smarta automationslösningen.
Innanför dörrarna till Dagabs nya lagersatsning på Österleden söder om Landskrona, möts medarbetarna av en riktig färgpalett. Här, på det nya rikslagret för frukt, grönt och blommor, passerar tomater, äpplen, tulpaner och ja, det mesta inom segmentet, innan varorna körs ut till cirka 600 butiker runt om i landet.
Det har gått drygt ett år sedan den omfattande flytten där man under en enda helg lyckades förflytta verksamheten från Helsingborg hit till Landskrona. Förutom frukt och grönt fraktades omkring 100 truckar, annan lagerutrustning och datorer. Många bidrog under arbetet och tack vare en noggrann planering, bland annat av kategoriområdeschef Daniel Månsson och hans team, lyckades man leverera som vanligt till butikerna.
Det nya och miljöeffektiva lagret i Landskrona är ungefär lika stort som fem fotbollsplaner och här råder ett högt tempo. De allra flesta varor som kommer hit lämnar lagret inom två dagar och det kräver sin struktur. Automatisering är en del av utvecklingen för att kunna växa och hantera större volymer, det gäller på Dagab i stort och också i Landskrona. I början av året driftsattes en ny automationslösning.
– Arbetet effektiviseras då robotteknik ska sköta en stor del av plocket av varor. Det innebär mindre fysiskt arbete för medarbetarna och en bättre ergonomi då vi får bort de tyngsta lyften, säger Daniel Månsson, kategoriområdeschef för frukt, grönt och blommor, och fortsätter:
– Den nya lösningen gör också att vi har behov andra kompetenser. Många medarbetare kommer att få nya arbetsuppgifter och vi håller interna utbildningar. Vi kommer också att behöva strukturera upp den nya vardagen på lagret och hitta nya rutiner tillsammans.
Inför bytet till den nya logistikstrukturen gör man bland annat tester i produktionsmiljön för att säkerställa att det funkar som det ska och att olika IT-system kan kommunicera med varandra. Man byter också successivt ut sina lastbärare, i stället för träpallar används nu plastpallar som passar bättre för den automatiserade lösningen och är mer klimatsmarta.
– Under förberedelserna har vi också haft en dialog med lagret i Jönköping. De har en liknande automationslösning om än i mindre skala och att de har delat med sig av sina erfarenheter och tankar har varit till väldigt stor hjälp för oss, säger Daniel.
Lagret i Landskrona i några siffror:
• Är drygt 37 000 kvadratmeter stort.
• Levererar varor till cirka 600 butiker i Sverige.
• Varje år körs omkring 240 000 ton blommor, frukt och grönsaker genom lagret.
• Lagret sysselsätter omkring 300 personer.