Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Så halverar Axfood matsvinnet

28 september 2022

Samarbeten med välgörenhetsorganisationer och utveckling av handdatorer som identifierar varor med kort datum är exempel på insatser som bidrar till att Axfood minskar matsvinnet. På den Internationella matsvinnsdagen den 29 september står matsvinnet lika högt på vår agenda som under resten av året.

Skylt som visar att det är sänkt pris i butiken.

Samarbeten med välgörenhetsorganisationer och utveckling av handdatorer som identifierar varor med kort datum är exempel på insatser som bidrar till att Axfood minskar matsvinnet. På den Internationella matsvinnsdagen den 29 september står matsvinnet lika högt på vår agenda som under resten av året.

Den internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och uppmärksammas av organisationer världen över för tredje året i rad den 29 september. Det globala matsvinnet är ett av de största hoten mot hållbar utveckling.

– Att mat som odlas, processas, transporteras och säljs utan att ätas upp innebär ett enormt slöseri med resurser, både miljömässiga och ekonomiska. Många gånger helt i onödan, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood. 

Axfoods halveringsmål

Att minska matsvinnet inom Axfoodfamiljens verksamhet är en av våra mest prioriterade hållbarhetsfrågor.

År 2015 satte Axfood målet att halvera matsvinnet i butikerna. Det innebär att maximalt 0,86 procent av butikernas omsättning av livsmedel ska bestå av matsvinn senast 2025. Och vi är på god väg att nå dit. Under förra året minskade matsvinnet till rekordlåga 1,19 procent. 

Matsvinnet minskar tack vare olika innovationer inom koncernen.

Automatiserade beställningar

Automatiserade beställningar är ett exempel på en innovation som bidrar till minskat matsvinn.

De automatiska beställningarna av olika varor sker via butikens beställningssystem. Genom avancerad analys får butikernas personal hjälp att beställa rätt mängd varor vid rätt tillfälle. På så sätt undviker vi både tomma hyllor och att göra för stora beställningar som riskerar att inte sälja.

Handdatorer som identifierar varor med kort datum

Med hjälp av smidiga handdatorer som enkelt och snabbt identifierar varor med kort datum kan personalen i butikerna synliggöra varorna för kunderna och sälja ut dessa till reducerade priser.

Lokala samarbeten 

Axfood har också utvecklat lokala samarbeten med välgörenhetsorganisationer.

Cirka 150 Willys- och Hemköpsbutiker och Dagab-lager skänker mat till olika lokala välgörenhetsorganisationer såsom Räddningsmissionen och Frälsningsarmén.

Axfood är dessutom medgrundare och initiativtagare till Matmissionen som i Stockholms Stadsmissions regi nyligen öppnade sin åttonde sociala matbutik.

Utförsäljning av frukt och grönt

Hemköp, tempo och Willys säljer ut frukt och grönt som börjar bli övermogen eller har skönhetsfläckar i särskilda påsar och lådor. Försäljningen omfattar varje månad cirka 120 000 kilo.

– Den största utmaningen framöver är att ytterligare minska matsvinnet från frukt och grönt, bröd samt butikernas delikatessdiskar, säger Karin Bildsten, matsvinnsexpert och hållbarhetsstrateg på Axfood.

Matsvinn – ett globalt problem 

Problemet med matsvinn är stort. Ungefär en tredjedel av all mat går till spillo någonstans i livsmedelskedjan, det mesta i hushållen.  

Den Internationella matsvinnsdagen instiftades av FN 2020 för att uppmärksamma ett av delmålen till FN:s 17 utvecklingsmål. Delmålet 12.3 handlar om att minska det globala matsvinnet i hela livsmedelskedjan – från bonden hela vägen till hushållen.  

Tre viktiga fakta om matsvinn:

  •  Motsvarar cirka 8 % av de globala växthusgasutsläppen.  
  • Motsvarar ett värde på cirka 1 200 miljarder dollar i direkta kostnader. 
  • Om matsvinn var ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.