Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood ny delägare i Mathem när Mat.se och Mathem går samman

14 december 2021

Axfood ingår ett strategiskt samarbete med Mathem, och blir ny delägare i bolaget, genom att Axfood avyttrar Mat.se mot betalning i aktier i Mathem, en stark renodlad e-handelsaktör inom hemleveranser. Samtidigt ingår Mathem ett långsiktigt leverans- och samarbetsavtal med Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab. Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis för Mat.se uppgår till 688 miljoner kronor och betalning sker i nyemitterade aktier i Mathem motsvarande en ägarandel om 16,5 procent.

Axfood ny delägare i Mathem när Mat.se och Mathem går samman

Axfood ingår ett strategiskt samarbete med Mathem, och blir ny delägare i bolaget, genom att Axfood avyttrar Mat.se mot betalning i aktier i Mathem, en stark renodlad e-handelsaktör inom hemleveranser. Samtidigt ingår Mathem ett långsiktigt leverans- och samarbetsavtal med Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab. Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis för Mat.se uppgår till 688 miljoner kronor och betalning sker i nyemitterade aktier i Mathem motsvarande en ägarandel om 16,5 procent.

Som en del i ett strategiskt partnerskap har Axfood AB (”Axfood”) ingått avtal om att avyttra verksamheten i sin renodlade e-handelsaktör Mat.se till Mathem i Sverige AB (“Mathem”) mot betalning i nyemitterade aktier i Mathem. Genom att kombinera Mat.se med Mathem skapas synergier och skala som ger bättre möjligheter att utveckla ett starkt erbjudande inom den renodlade e-handeln med hemleveranser. Axfoods bolag Dagab Inköp och Logistik AB (”Dagab”) har samtidigt tecknat ett sjuårigt leverans- och samarbetsavtal med Mathem som inkluderar samarbete kring inköp, sortiment och logistik. Den e-handelslogistik som Mat.se idag nyttjar, lager och transport, är en del av Dagab och ingår inte i affären.

– Tillsammans med Mathem skapar vi nu ett starkare och bättre renodlat e-handelserbjudande för Mathems och Mat.se:s kunder. Det långsiktiga leverans- och samarbetsavtal som Dagab och Mathem ingår bidrar ytterligare till att stärka erbjudandet mot konsument, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

– Kombinationen av Mat.se och Mathem blir en riktig tungviktare på marknaden för e-handel av dagligvaror med hemleverans. Sammangåendet med Mat.se, som har en så väletablerad tjänst och spännande produkt, innebär många fina synergier, som kommer att resultera i ett spännande och starkt gemensamt kunderbjudande som alla vinner på. Kunderbjudandet spetsas även till ytterligare tack vare partnerskapet med Dagab kring inköp och logistik. Jag ser fram emot ett tätt och givande samarbete med Axfood framöver, säger Johan Lagercrantz, vd för Mathem.

– Vi välkomnar Axfood som ägare och partner i Mathem. Axfoods ledande position och kunnande inom bra och hållbar mat kommer att ytterligare stärka Mathems kunderbjudande och vi ser fram emot att tillsammans fortsätta att stödja Mathem på deras spännande tillväxtresa, säger Georgi Ganev, vd för Kinnevik, som är Mathems största ägare.

Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis uppgår till 688 miljoner kronor. Värderingen av Mat.se är i linje med värderingen av Mathem och innebär en multipel om 1,5 gånger bolagets omsättning under de senaste tolv månaderna per den 30 september 2021.

Genom affären kommer Axfoods ägarandel i Mathem att uppgå till 16,5 procent, vilket efter transaktionens genomförande gör Axfood till Mathems näst största ägare. Axfood kommer att vara representerat i Mathems styrelse med en ledamot. Axfood har åtagit sig att delta med upp till cirka 80 miljoner kronor i en eventuell finansieringsrunda under 2022 och har därefter likt övriga aktieägare i Mathem företrädesrätt att teckna sin pro rata-andel i ytterligare framtida finansieringsrundor.

Transaktionens genomförande är villkorad av godkännande från Konkurrensverket, vilket väntas under första kvartalet 2022. Affären presenteras närmare i samband med Axfoods digitala kapitalmarknadsdag den 16 december.

Om Mat.se
Mat.se är en stark fullsortimentsaktör inom dagligvaror på nätet med hemleverans. Hos Mat.se hittar kunderna färdiga inköpslistor, inspirerande recept och får tillgång till en unik klimatdatabas som underlättar att handla hållbart. Bolaget grundades i Göteborg och har idag en väl etablerad position i såväl Göteborg som Stockholm. Under de senaste tolv månaderna per 30 september 2021 uppgick omsättningen för Mat.se till 459 miljoner kronor.

Om Mathem
Mathem är Sveriges ledande renodlade e-handelsaktör för dagligvaror med hemleverans. Bolaget är en tech-driven supermarket som erbjuder en smidig e-handelstjänst för bland annat dagligvaror, köksprodukter, heminredning, apoteksvaror och receptbelagd medicin. Mathem äger hela värdekedjan. Med en smart och välutvecklad e-handelsplattform på webbsida och i app, ett brett sortiment av hög kvalitet, fyra logistikanläggningar, och med en egen distributionsorganisation, tar Mathem kundernas beställningar hela vägen till deras hem. Mathem finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och når omkring 55 procent av Sveriges hushåll. Under de senaste tolv månaderna per 30 september 2021 uppgick omsättningen för Mathem till 2 727 miljoner kronor.

 

För mer information, kontakta:
Magnus Törnblom, presschef Axfood, 070-266 27 12, magnus.tornblom@axfood.se
Alexander Bergendorf, Head of Investor Relations Axfood, 073-049 18 44, alexander.bergendorf@axfood.se

 

Denna information är sådan information som Axfood AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 14 december 2021 kl 08:00.

 

Kategorier: Axfood Mat.se