Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Är det rätt att äta produkter med palmolja?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 30 september 2009

Världens produktion av palmolja har ökat kraftigt och fortsätter att öka. Palmolja finns i en mängd olika livsmedel. Men användning av palmolja är kontroversiell.

Världens produktion av palmolja har ökat kraftigt och fortsätter att öka. Palmolja finns i en mängd olika livsmedel. Men användning av palmolja är kontroversiell.

Den snabba ökningen av användningen har medfört att regnskog exploaterats framför allt i Malaysia och Indonesien. Den expanderande odlingen har också i en del fall medfört konflikter med lokalbefolkningen.

De flesta som handlar i butikerna tänker nog inte på hur vanligt det är att produkter innehåller palmolja. Ofta står det bara "vegetabilisk olja" på förpackningen och då går det ju inte att veta vad man köper. Palmolja kan finnas t ex i kakor, müsli, chips och glass.

Men det finns också fördelar ur resurssynpunkt med att använda palmolja. Palmolja ger ett bra energiutbyte och är på så sätt en effektiv gröda. Det är därför inte självklart i ett miljö- och resursperspektiv att det bästa valet är att helt sluta använda palmolja i mat. Ett alternativ kan vara att gynna användningen av certifierad palmolja som kommer från plantager med en mer hållbar produktion.

Inom Axfood håller vi på och kartlägger innehållet av palmolja i den mat som vi köper in. Vi har också egna varumärken som "Willys och Hemköp" där vi lättast kan påverka innehållet.

Hur ser ni som är kunder hos oss på palmolja? Är det en viktig fråga? Brukar ni läsa på förpackningarna och försöka ta reda på om de innehåller palmolja?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.