Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Jansson till midsommar ett miljösmart val!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 18 juni 2009

Nu är det midsommar och då är det många som satsar lite extra på maten. En bra sak ur miljösynpunkt är en del klassisk midsommarmat som t ex olika sillinläggningar.

Nu är det midsommar och då är det många som satsar lite extra på maten. En bra sak ur miljösynpunkt är en del klassisk midsommarmat som t ex olika sillinläggningar.

Ett annat bra exempel på det är Jansson frestelse. När man ska laga Jansson frestelse köper man ansjovis. Den ansjovis som vi köper i Sverige är inlagd skarpsill, skarpsill är en fisk som det finns gott om. Det finns så mycket skarpsill att den ofta används som foderfisk till bl a laxodlingar. Om man väljer att äta mer skarpsill så hushåller det mer med resurserna än om man äter odlad fisk som har ätit skarpsill.

Ha en riktigt fin midsommar och njut av Janssons frestelse!

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.