26 juni 2009

Måste mejeriförpackningar ha en massa plast på sig?

Hur ofta tänker du på om de förpackningar som du köper mat i är miljösmarta? Att det finns intresse för att ta miljöhänsyn vid inköp är tydligt.

Av: Åsa Domeij

Det säljs mycket miljömärkta produkter och försäljningen av ekologisk mat ökade rejält förra året och fortsätter att öka i år trots lågkonjunkturen. Mycket har också hänt när det gäller att utveckla förpackningar ur miljösynpukt. Idag är det inte alls lika vanligt med dubbla och onödiga förpackningar som det var tidigare.

Men jag tycker också att det finns områden där utvecklingen går bakåt. När det gäller mejeriförpackningar finns det idag många förpackningar som inte bara har skruvkork utan där hela den övre delen är av plast. Det verkar som att vanliga förpackningar utan plastgrejer blir alltmer ovanliga till fil och yoghurt.

Jag passade på att ta upp frågan på en konferens där representanter för Tetra pak och Arla vara med. De höll med om att den klart bästa förpackningen ur klimatsynpunkt var vanliga fyrkantiga förpackningar (Brik) inte bara för att de saknar onödig plast utan också för att de är effektiva att transportera. Problemet är att det hade visat sig i kundundersökningar att förpackningar med extra plast var populära. Frågan är om det också gäller ekologiska produkter? Det finns ju många ekologiska mejeriprodukter som inte alls har den bästa förpackningslösningen ur miljösynpunkt. Säljer de ändå för att den som vill handla ekologiskt har färre produkter att välja på och helt enkelt får köpa det som finns? Eller är det så att den som handlar ekologiskt mest tänker på innehållet och inte på att förpackningen också ska vara ett vettigt miljöval?

Klimat