15 oktober 2009

Positivt att Dole dragit tillbaka stämning

Nu har jag sett filmen om Dole och den förvånade mig faktiskt. Jag har hört talas om filmen ett tag och vetat att Dole stämt filmbolaget och att filmbolaget i sin tur stämt Dole.

Av: Åsa Domeij

Därför trodde jag att filmen skulle vara ett ensidigt och tufft angrepp på Dole. Men jag upplevde den som rätt balanserad och där stark kritik riktades även mot advokaten som drev arbetarnas sak. Det framkom också att vittnesmål hade varit dåligt underbyggda. Man kan verkligen fråga sig varför Dole har valt att göra en rättssak av filmen! Men Dole har tagit intryck av debatten i Sverige och nu på morgonen fick jag det positiva beskedet att de dragit tillbaka stämningen mot filmbolaget.

Den attityd som Dole hade till risker med bekämpningsmedel på 70-talet kan givetvis inte försvaras. Man fortsatte med användning av ett nematodmedel trots att det var dokumenterat att det kunde orsaka sterilitet. Det är inte en ansvarsfull hållning oavsett hur många som i praktiken har skadats av bekämpningsmedlet.

På fredag kommer vi att träffa VD:n för Doles dotterbolag i Sverige. Till de frågor som vi vill diskutera hör deras hållning till användning av bekämpningsmedel idag samt om hur man ser på yttrandefrihetsfrågor.

Klimat