25 augusti 2009

Tips för den som vill slippa bekämpningsmedel

I en undersökning som en branschorganisation för Frukt och Grönt gjort visade det sig att svenskarna hamnade långt ned på listan i Europa när det gäller att äta frukt och grönt.

Av: Åsa Domeij

Svenskarna äter inte heller så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar. En trolig förklaring är att vi inte har samma tradition att äta grönsaker som man har vid Medelhavet.

Ibland hör man också att människor är oroliga för att det kan finnas bekämpningsmedel i grönsaker och frukt. Kanske kan det också påverka konsumtionen? Men för den som vill undvika rester av bekämpningsmedel kan man genom aktiva val i butiken minska riskerna.

Livsmedelsverket har på sin hemsida redovisat hur vanligt det är att halterna av bekämpningsmedel överstiger gränsvärdena. Det säkraste valet är förstås att köpa ekologiskt, eller odla själv förstås, då är risken mycket låg för att det ska finnas rester av bekämpningsmedel överhuvudtaget. I ekologisk mat brukar det inte ens finnas låga halter under gränsvärdena. Men om man inte köper ekologiskt är det säkraste valet, enligt livsmedelsverkets provtagningar, att köpa svenskt. Där hittade man bara halter över gränsvärdet i 0,3% av proverna. I praktiken var det bara i ett prov. Det näst bästa valet är att köpa europeiskt. Där hittade man rester över gränsvärdena i 5,6% av proverna (exkl Sverige). I utomeuropeiska produkter hittade man mest bekämpningsmedel. 8,1% av proverna hade halter över gränsvärdena.

Jag blev förstås nyfiken på hur läget var på det som Axfoods avdelning för Frukt & Grönt köper in. Under 2008 var det inga varor från Sverige eller övriga Europa som hade halter över gränsvärdena. Däremot var det två utomeuropeiska partier som låg för högt. Det handlade om ett parti passionsfrukt och ett av granatäpple.

Den som vill fördjupa sig ytterligare kan kolla på Livsmedelsverkets "Svarta lista" som räknar upp partier av Frukt och Grönt som det är saluförbud på.

Ekologiskt