30 april 2010

Grattis findus till bra mål!

Findus har nyligen presenterat en målsättning om att all deras fisk ska vara miljömärkt (MSC) 2012. Det skulle vara toppen om alla leverantörer av fisk ville haka på och arbeta för samma mål.

Av: Åsa Domeij

Tänk om man kunde nå dit att all fisk som säljs skulle vara miljömärkt. Då skulle det inte vara så svårt för alla konsumenter som bryr sig att göra bra val. Det skulle också göra det enklare för oss inom Axfood som har som målsättning att öka andelen miljömärkt fisk i vår försäljning. Hittills har det gått bra. Men ju större del av utbudet hos fiskleverantörerna som är miljömärkt desto lättare går det.

I förrgår hade SvD en artikel som handlade om att det är svårt för kunden att avgöra vilken fisk som kommer från ett hållbart fiske eftersom ursprungsmärkningen inte är tillräckligt bra. Ett sätt att underlätta för kunderna är helt enkelt att inte sälja fisk i våra butiker som är rödlistad av WWF. Det är en väg som vi på Axfood har valt för att det ska vara enklare att handla mer hållbart producerad fisk. Sedan vi började med den fiskpolicyn har vi själva kommit på enstaka misstag där något inköp ändå har blivit fel. Men misstagen har faktiskt varit färre än jag förväntat mig!

Klimat