Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Behövs det en massa kassakvitton?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 4 februari 2011

Nu har vi just blivit klara med en rad utbildningsdagar med miljöansvariga i Willys butiker. Det har varit intensiva och roliga dagar och det är framför allt praktiskt miljöarbete i butikerna som diskuterats som t ex avfallshanteringen.

Nu har vi just blivit klara med en rad utbildningsdagar med miljöansvariga i Willys butiker. Det har varit intensiva och roliga dagar och det är framför allt praktiskt miljöarbete i butikerna som diskuterats som t ex avfallshanteringen.

På en av utbildningsdagarna blev det en diskussion om det verkligen behövs så mycket kassakvitton. Diskussionen började med bisfenol A i kassakvitton som dök upp som en överraskning för oss förra året. Kunskapen om att det fanns bisfenol A i kassakvittona gjorde att Axfood slutade köpa kassakvitton med bisfenol A och eftersom vi inte heller ville ha bisfenol S i kvittona blev de betydligt dyrare än tidigare.

Men just att kassakvittona blivit dyrare har gjort det ännu mer intressant att fundera på om det verkligen behövs så mycket kvitton. Är det inte både slöseri med pengar och skogstillgångar? Kursdeltagarna undrade om det verkligen ska vara nödvändigt att skriva ut ett kvitto till kunder som inte vill ha det. De flesta köp görs med kort och då är ju köpen ändå registrerade. Skulle det inte räcka med att skriva ut kvitton till de kunder som vill ha ett? Är det inte omodernt att hålla på med så mycket pappershantering? Bland Willys medarbetare på kursen var man väldigt överens om att många kunder inte vill ha ett papperskvitto.

Axfoods fackliga råd hade en miljödag för ett tag sedan och där diskuterades också kassakvitton? Varför är de så långa och innehåller så mycket tomrum? Och visst är det sant att ett köp av en enda vara genererar ett ganska långt kvitto! Slöseriet med kvittopapper är förstås ingen stor miljöfråga i samhället. Men miljöförbättringar som är möjliga att göra utan att det blir några försämringar borde man inte säga nej till. Är det dags för handeln att börja fundera mer över kvittofrågan? Vad tycker du som är kund, vill du alltid ha ett papperskvitto?

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.