15 februari 2011

Första produkterna i klimatsäkrat sortiment

Nu har Willys och Hemköp lanserat ett nytt miljösortiment ”Garant Såklart”. De första produkterna är inom kategorin hygien/kosmetika med produkter som t ex schampo, balsam och hudkräm.

Av: Åsa Domeij

Idén med serien är att i samarbete med leverantörerna utveckla produkter som är både miljömässigt bra, allergisäkra och har en bra funktion. Därför är produkterna märkta med både Svanen och Astma- och allergiförbundets märke. Under arbetet med produkterna gjordes livscykelanalyser för att se vilka delar av produktionskedjan som det var viktigast att förbättra.

Även om produkterna är utvecklade med mycket miljöhänsyn så har de givetvis ändå en påverkan på klimatet. Därför är produkterna "klimatsäkrade" genom att deras klimatpåverkan kompenseras i form av stöd till ett kraftvärmeverk i Indien som drivs med jordbruksavfall. Det är dessutom ett socialt positivt projekt eftersom det bidrar till många arbetstillfällen.

Det jag tycker var särskilt intressant var just livscykelanalyserna eftersom de ger idéer till hur man kan gå vidare och förbättra produkterna ytterligare. Är det någon som har hittat produkterna i butik än och testat? Vad tyckte ni i så fall?

Svenskt

Klimat