Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Gynna hållbar palmolja genom att ta bort EU:s importtullar?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 27 september 2011

I sitt nyhetsbrev informerar organisationen RSPO (Roundtable on sustainable palm oil), som arbetar med att göra produktionen av palmolja mer hållbar, om ett initiativ från den holländska margarin- och oljebranschen.

I sitt nyhetsbrev informerar organisationen RSPO (Roundtable on sustainable palm oil), som arbetar med att göra produktionen av palmolja mer hållbar, om ett initiativ från den holländska margarin- och oljebranschen.

Det branschorganisationen föreslår är att EU ska ta bort tullen (3,8%) på certifierad palmolja. Idén är att göra den certifierade mer konkurrenskraftig genom att använda tullen som ekonomiskt styrmedel. En av de viktigaste frågorna när det gäller att göra produktionen av palmolja mer hållbar är att det inte huggs ner regnskog för att gå plats åt nya odlingar av palmolja. Idag är 10% av världens produktion av palmolja certifierad men produktionen ökar snabbt.

Axfood köper idag certifikat som stödjer produktionen av mer hållbar palmolja motsvarande den mängd palmolja som ingår i de egna märkesvarorna. Nästa steg är att gå över till certifierad palmolja i produkterna. Målet är att det ska ha uppnåtts till 2015. Om tullen på certifierad palmolja tas bort kan det bli lättare att nå målet eftersom produktionen skulle gynnas.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.