Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Halal fortsätter engagera

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 26 augusti 2011

I sitt inlägg kommenterar IKA min synpunkt att vår halal-kyckling är sämre än icke-halal kyckling. Hon menar att importerat kött är sämre ur djurskyddssynpunkt än svenskt.

I sitt inlägg kommenterar IKA min synpunkt att vår halal-kyckling är sämre än icke-halal kyckling. Hon menar att importerat kött är sämre ur djurskyddssynpunkt än svenskt.

Jag tror att vi "pratar" förbi varandra. Jag håller helt med om att importerat kött ofta är sämre än svenskt kött ur djurskyddssynpunkt. Svenska djurskyddsföreskrifter ligger oftast på en högre nivå. Det ställs t ex högre krav på utrymme för slaktsvin och kycklingar. Men nu gällde diskussionen om danska halal-kycklingar som vi säljer slaktas på ett sämre sätt än icke-halal kycklingar från Danmark och där är det inga skillnader som har betydelse ur djurskyddssynpunkt. Vi importerar också andra typer av halal-kött än kycklingar men då ställer vi krav på att inte leverantören tillämpar obedövad slakt även om det är tillåtet med obedövad slakt i producentlandet.

Kategorier: Svenskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.