24 augusti 2011

När kommer burgaren för halvvegetarianer?

Igår publicerade Göteborgsposten en test av hamburgare. Den handlade inte om hur hamburgarna smakade utan om hur mycket kött de innehöll och vad man betalade för köttet.

Av: Åsa Domeij

Hamburgarna i testet innehöll mellan 80 och 99% kött. Det som inte var kött varierade mellan hamburgarna. Vatten var en vanlig ingrediens men det fanns också potatis, betfiber och blodprotein.

Det kan förstås vara intressant för kunder att få reda på hur mycket de betalar för köttet. Men en intressant aspekt, som jag tycker att tidningen missade, var att det är smart ur miljösynpunkt med ett lägre köttinnehåll. De flesta får i sig tillräckligt med protein ändå om hamburgaren är utblandad med t ex potatis och betfiber. Det går förstås att köpa vegburgare istället för hamburgare. Men det är trots allt många som inte vill avstå från helt från kött.

Jag tycker att en intressant produkt för de som, kanske av miljöskäl, inte vill äta så mycket kött skulle kunna vara en burgare som innehöll mindre än 80% kött (50%?) och där resten av ingredienserna var bra vegetariska råvaror (t ex potatis, morötter, kikärter, gula ärter). Vem blir första med att ta fram en god burgare för halvvegetarianer?

Vegetariskt